Бившият „кадровик” на ОД МВР – Пловдив Траян Тодоров е обжалвал  конкурса за избор на началник на отдел „Административен”, който в момента тече областната дирекция. Тодоров е пуснал жалби за опорочаване на процедурата не само до министъра на МВР Иван Демерджиев, но и до Комисията за защита от дискриминация и Института по публична администрация.

В края на октомври длъжността началник на „Човешки ресурси” в дирекцията,  заемана от Тодоров, бе закрита. Причината бе, че малко преди това кадровикът получава предложение да освободи стола си за бившия директор Димитър Балев, който иска да напусне ветровития директорски пост , но не и системата.  Тодоров, който има 20 години стаж, получава  „неприлично предложение” да стане съветник на главния секретар или да премине на по-ниска длъжност, но отказва. Излиза в болнични, което процедурно връзва ръцете на ръководството да направи замяната. Налага се да бъде закрита длъжността му и да бъде открита нова, за да може Балев да бъде назначен. "Новата" длъжност обаче е закрита само преди два месеца със заповед на предишния министър Бойко Рашков, който я съкращава във всички 28 дирекции. За да го отстрани , ръководството на ОД МВР  - Пловдив съкращава длъжността началник – сектор „Човешки ресурси”  и създават длъжност началник на отдел "Административен", която е безпредметна в системата на МВР. „Смятам, че на това място вече с конкурс ще бъде назначен бившият вече директор г-н Балев, тъй като е приближен до професионалното ръководство на МВР, а именно г-н Петър Тодоров, г-н Станимир Станев – „пловдивската група”, както е по- известна в полицейските среди в България” коментира в интервю на TrafficNews Тодоров в средата на ноември. Действително няколко дни по-късно Балев е назначен за временно изпълняващ началник на новия отдел. Проблемът идва , когато месец по-късно е създадена комисия , която трябва да определи победител.

„Част от комисията, която трябва да определи победителя,  се състои от служители на същия отдел, на който в момента Балев е началник. След като изпратих жалбата, той вече не е временно изпълняващ длъжността. Но това изобщо не променя ситуацията. От сега мога да кажа, че той ще бъде победител в конкурса”  прогнозира  Тодоров за TrafficNews.  Кадровикът е подал документи за участие в конкурса и е сред допуснатите до втори кръг, но смята че победителят е предизвестен.

Дали ще се окаже прав, ще разберем през февруари, когато ще бъде ясен победителя в конкурса. 

В  Админстративен съд Тодоров е обжалвал и съкращаването на длъжността, която е заемал. Делото все още не е приключило. 

Кадровикът на МВР- Пловдив: Гл. секретар и заместникът му оказаха натиск, за да напуснаТраян Тодоров получил три оферти, за да освободи доброволно поста за бившия директор Димитър Балев