На 29 октомври министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев  връчи  на ст. комисар Димитър Балев  "Почетен медал на МВР"  на за съществен принос, постигнати резултати и висок професионализъм по време на заеманата ръководна позиция. Няколко дни по- рано той обяви смяната на директора на ОД МВР, като уточни , че рокадата е „лични причини” и ст. комисар Балев напуска по собствено желание. Мирното, на пръв поглед оттегляне на полицейския директор, обаче през последните седмици е най- обсъжданата тема в пловдивската полиция.  Причината е, че бившият директор ще заеме мястото на досегашния „кадровик” на дирекцията Траян Тодоров, който има 20 години стаж в сектора. Тодоров е получил „неприлично предложение” да стане съветник на главния секретар или да премине на по-ниска длъжност, но е отказал. Излиза в болнични, което процедурно връзва ръцете на ръководството. Налага се да бъде закрита длъжността му и да бъде открита нова, за да може Балев да бъде назначен. Същата длъжност обаче е закрита само преди два месеца със заповед на предишния министър Бойко Рашков, който я съкращава във всички 28 дирекции.

В петък Тодоров все пак е подписал заповедта , с която го освобождават, но пред TrafficNews, той заяви, че ще я обжалва в съда.

  - Г-н Тодоров, готвите се да обжалвате освобождаването си пред съда, т.е не напускате доброволно системата на МВР. Означава ли това, че ви е оказан натиск?

 - В системата на МВР съм от 1996 година. В петък на 11.11 , по време на болничен, си подписах предизвестието и заповедта за освобождаване от МВР. На практика, за да ме отстранят, те съкратиха длъжността началник – сектор „Човешки ресурси”  и създадоха длъжност началник на отдел "Административен", която е безпредметна в систематана МВР. Смятам, че на това място вече с конкурс ще бъде назначен бившият вече директор г-н Балев, тъй като е приближен до професионалното ръководство на МВР, а именно г-н Петър Тодоров, г-н Станимир Станев – „пловдивската група”, както е по- известна в полицейските среди в България.

Всичко това обаче има предистория. След последните парламентарни избори, през октомври, г-н Балев  ме извика в неговия кабинет и ми съобщи, че той повече не иска да е директор. Било му омръзнало. Попита къде в администрацията има свободно място, за да се премести там и да си вземе обезщетенията , които му се полагат и да бъде на не толкова „ветровито” място. Казах му , че има свободна длъжност на старши експерт в сектор „Човешки ресурси”. На 12 октомври ме помоли да му напиша заявлението. На 13 октомври, той заедно със сегашния директор заминаха за София. Върнаха се около 15 часа и аз отидох с пощата при Балев. Той се държеше странно, беше неспокоен, зачервен. Попитах дали всичко е наред и дали са му подписали заявлението, а той каза, че всичко е наред. Но видимо се държеше гузно. Два часа по-късно ми звънна по мобилния и ме повика в кабинета си. Когато влязох, там бяха главния секретар Петър Тодоров, зам. главният секретар Станимир Станев, сегашният директор Васил Костадинов и Балев.  Главният секретар, с когото се познаваме от 20 години, ми каза да седна, защото трябва да говорят с мен. Започна с думите, че „професионалното ръководство на МВР  не може да продължи да работи с мен”. Аз се учудих, тъй като не съм имал проблеми в работата си, през юли бях награден с грамота и попитах защо ръководството не може да работи с мен. Не получих отговор, а Тодоров продължи със сценария. Каза ми , че имам три варианта – да отида съветник в министерството, да мина на по-ниска длъжност в сектора или да напусна.

Обясних му, че липсва логика в предложението му, защото ако в министерството не са виновни от мен, няма как да ме канят за съветник. Но той извади бяла папка с три заявления и ми нареди да подпиша едното. Отговорих, че трябва да обсъдя всичко със семейството ми . Той настояваше да подписвам, аз се възпротивих, казах им , че имам високо кръвно и ако продължават така, може да се наложи да викат линейка. Това сложи край на натиска.

Прибирайки се в къщи, афектиран  от ситуацията, слизайки от колата,  си навехнах кръста. На следващата сутрин ми звъни секретарката на директора и ме пита къде съм, защото ме чакала цяла комисия от София. Казах им , че съм в болнични и пожелах приятна работа на комисията. Това явно ги афектира, защото след това предприеха промяна на щата в дирекцията, като съкратиха длъжността началник сектор „Човешки ресурси”, а хората от сектора ги обединиха в сектор „Координация и административно обслужване, правно обслужване и човешки ресурси.

 - Т.е, ръководството на МВР променя структурата на втората по големи дирекция, за да елиминира един единствен служител?

Да, така е. И това е все едно да си отрежеш дясната ръка.  Те явно искаха нещата да се случат по-безболезнено, но реакцията ми ги изненада. И прибегнаха към реваншизъм. 

 - Вие сте начело на „Човешки ресурси” от 20 години. Каква е причината за тези крайни действия?

 - Може би, защото не бях съгласен с някои кадрови решения. Преди месец бях написал една докладна  за връщане и назначаване на един сътрудник охрана. Ние бяхме освободили близо 20 такива служители , защото вече бяха упражнили право на пенсия. Този сътрудник обаче беше по-близък до главния секретар.  Г-н Балев ми каза , че трябва отново да назначим г-н Дрошев, тъй като му се обадил г-н Тодоров. Аз му обясних, че не можем да го назначим, тъй като има писмо на министъра, което гласи, че ако няма външни кандидати за длъжността, ще направим втори подбор. Написах докладна и я дадох на Балев.  Той ме погледна учудено и ме попита какво да я прави. Отговорих му , че той е директор и решението е негово.  Той написа „да” и ме попита какво да каже на главния секретар. Обясних му, че по-същата процедура бяха освободени още 20 души. За мен това е нарушение на закона. Ние вече бяхме обявили свободни места, хората си събираха документи, плащаха такси и пр.

- Оказван ли ви е натиск от ръководството на дирекцията на назначавате , преназначавате или да уволнявате конкретни служители?

Всичко е било законообразно. Но тези , които са били освобождавани, според мен са пречили на даден ръководен служител.

 - В началото на 2022 в МВР бе обявена мащабна реформа , която предвиждаше пенсионираните служители да бъдат освободени. Какво се случи?

 - На практика нищо не се случи. Освободихме лица , работещи по трудово правоотношение с най- ниските заплати в МВР и на тяхно място обявихме прием за подбор на външни хора. И как това води до реформа? Все пак да не забравяме , че г-н Петър Тодоров и заместника му Станев , както и съветниците им са пенсионери. Но не започнаха реформата от главата, а от опашката.

 - Вие не сте ли също пенсионер?

 - Възползах се от превилегията да се пенсионирам, за да мога да бъда по-сигурен за бъдещето си. Предполагах, какво може да се случи , наясно съм, че всяко ново ръководство идва с желание за кадрови промени, които не винаги се случват по закон , а аз това не мога да го приема и предпочетох да се подсигуря. Около 2015 година, много хора, които бяха навършили пенсионна възраст, предпочетоха да си вземат обезщетенията и да напуснат.  Тези, които останаха са съвестни хора, които в някои случаи работят повече и от по-младите. Ако ще се прави реформа в МВР трябва да се определи една възраст – например 55 години и след това довиждане. Сега всеки се натиска до 60 години.

 - Обиден ли си тръгвате?

Напускам системата обиден от хора, които ми се пишеха приятели . Системата е добра за хората и за професионалното им развитие, но в такива ситуации системата обижда. С г-н Петър Тодоров сме работили повече от 20 години, със Станев също. Не сме имали конфликти. Ца съжаление в МВР липсва колегиалност - има само използване – който може да използва повече, е по-добре.

 - Един бивш полицейски  директор беше казал, че интелигентните хора , трудно могат да стигнат висок управленски пост в МВР. Ще се съгласите ли?

 - В МВР колкото си по-интелигентен, толкова с по-лошо око те гледат. В началото на 21 век промениха наредбата за назначаване в МВР. Преди имаше изискуем образователен праг – средно образование с успех минимум 4,50. След това го обявиха за дискриминационно условие. Сега голям процент от кандидатите са с дипломи от 3,20 до 4,20. Смятайте какво е правил този индивид 12 години.  Тези хора като влязат в системата, тепърва трябва да се образоват, да започнат да работят и докато се случи, то им дошло време за пенсия.  При мен са идвали кандидати, които казват, че имали „вишу” образование. . Промениха методиката за психологичното изследване. Сега е направен по такъв начин, че хората с по-висок коефициент на интелигентност не могат да го издържат. А  тройкаджиите го минават от раз. Разбра се, има много интелигентни и кадърни колеги, но масата буквално ги поглъща.

 - Всеки нов министър идва с обещания за реформа в МВР, но вече 33 години тя така и не случва. Защо?

 - Защото системата е много тромава. Тя е направена преди 60 години по съветски модел и продължава да се работи по този начин. Никой не желае да разруши статуквото, да си наруши спокойствието. Защо в МВР има служби, които нямам никаква работа там? Защо чакате по два дни на опашка в КАТ за регистрация на кола, като в цяла Европа това се случва за 5 минути в общината? Защо пожарната е в МВР? Какво се случи с предложението да бъде обособена в отделна агенция?  Полицията се движи със стари коли, базови модели. Вижте униформите, обувките. Купуват си панталони и обувки от Руския пазар, защото са по-качествени.  Много сме назад . Още вадим картофите с бомби.  В същото време МВР е с най- големия бюджет.  В момента колеги , командировани на границите , вземат по 20 лв. дневни и 60 лв. за нощувка. 20 лева при тези цени са недостатъчни за изхранване. Нощувката е плаща директно от министерството, но тя е 20-25 лева. Къде отиват другите пари не е ясно. От 90-те години досега ,професионалното ниво в МВР пада драстично. 

 - Има ли светлина в тунела?

 - Трябват хора, които да запалят фенерите в този тунел. Но министрите се сменят като носни кърпи и нищо не се случва.