Община Пловдив прекрати обществената поръчка с директно договаряне за 1,25 млн. лева без ДДС за почистването на река Марица в спешен порядък. От Агенцията по обществени поръчки са  излезли със становище, че  обявяването на  частично бедствено положение  не е основание за директно договаряне с една фирма.  По този начин се заобикаляла публичността, прозрачността, контролът, равнопоставеността и свободната конкуренция между фирмите.

Поради това от Община Пловдив са се съобразили със становището на АОП и са прекратили поръчката. Чрез нея се очакваше да се сключи договор с фирма ПИМК, която да почисти частично коритото на реката.  Със сумата трябваше да се почисти около мостовите съоръжения и да се отсекат дърветата около островите.

Въпреки това и сега Община Пловдив няма да може да започне спешното почистване.  Все още тече и процедурата за направата на комплексен проект за почистване. Още от юли 6 фирми са подали оферти, но и то до този момент градските власти не са избрали изпълнител.

Според зам.-кмета Анести Тимчев, ако паднат 30 литра на квадратен метър по поречието на реката, то 6-метрова вълна може да залее Пловдив, като освен разрушения, да остави и града без вода.

Удължиха частичното бедствено положение в Пловдив заради река МарицаКрайният срок за офертата на ПИМК за почистването на коритото изтече