Частичното бедствено положение заради състоянието на река Марица й нейното корито в Община Пловдив бе удължено. Това става ясно от заповед на временно изпълняващия длъжността кмет Величко Родопски. Обявяването на частичното бедствено положение бе със срок от 7 дни, но с новата заповед се удължава до 29 октомври, включително.

Междувременно от фирма ПИМК трябва да са изпратили на Община Пловдив оферта за спешното почистване на коритото на реката. Все още обаче това не е отразено в профила на купувача на градските власти, макар крайният срок да бе 6 октомври.

Общински съветници искат оставката на Зико и нова поръчка за почистване на МарицаБездействието на Димитров директно създава рискове за пловдивчани, заяви Владимир Славенски

Въпросното бедствено положение бе обявено, за да може кметът да възложи без конкурс почистването на коритото на реката с директно договаряне, а процедурата е за 1,5 млн. лева с ДДС.

По думите на зам.-кмета по екология Анести Тимчев със средствата ще се изчистят островите и около основите на мостовете. По-мащабното почистване ще стане, след като се направи проектът за цялата територия на Община Пловдив. 6 фирми участват в процедурата, а все още няма избран изпълнител, въпреки че офертите бяха отворени през юли.

Според Тимчев, ако паднат 30 литра на квадратен метър по поречието на реката, то 6-метрова вълна може да залее Пловдив, като освен разрушения, да остави и града без вода.

Зико обяви частично бедствено положение заради река Марица, чистят я с 1,5 млн. леваС директно договаряне дават на ПИМК да извърши дейностите в реката

Анести Тимчев: 6-метрова вълна може да залее Пловдив, ако Марица не се почисти спешноТова ще доведе до прекъсване на водоподаването в града, допълни той