Плувен басейн, спортно игрище, тенис кортове, ресторант, дискотека, кафене? Какво точно ще се прави на остатъците от плувен комплекс „Балона”? Този отговор така и не се получи днес, въпреки че от втория път Общинският съвет вкара теренът в Годишната програма за разпореждане с общинско имущество за отдаване под наем.

По предложение на арх. Невена Балчева общинарите решиха имотът от 7 дка да може да се отдаде по наем за 30 години по Закона за физическо възпитание и спорта. Това означава, че при търг, който го спечели ще плаща по 0,5 лева на кв.м наем за имота и ще може да реализира инвестиционно намерение.

По време на дебатите днес независимият общински съветник Слави Георгиев заяви, че Община Пловдив работи на парче и няма цялостна визия за развитието на зоната около стадион Пловдив и Гребната база. По думите му за там трябва ясна концепция как да се управляват всичките обекти, като мястото има всички дадености за вторичен градски център. 

Въпреки това Община Пловдив отговаря моментално на едно спонтанно инвестиционно намерение за взимането на парцел в тази зона.

Арх. Невена Балчева заяви, че този имот от години е занемарен, има сграда, в която се навъртат бездомници и няма нищо лошо той да бъде включен в програмата. Нещо повече – който и да вземел терена, щял да инвестира сериозни средства в него, а в това нямало нищо лошо, напротив.

Тя обясни, че теренът е разделен заради проекта за нов мост над Марица и от 18 дка, от ПК „Балона” са останали само 7 дка. Фактът обаче, че от тези 7316 кв.м, много малка част от тях попадат в границите на бившия плувен комплекс, а повечето са зелени площи покраи алеите, не бе отчетен.

Втори опит да дадат бившия плаж „Балона” в Пловдив на частник, за да го възродиПредложението влиза за втори път на сесия, въпреки че не събра необходимия брой гласове