3300 първокласници ще прекрачат днес за пръв път училищния праг в Пловдив. В цялата област врати отварят 192 училища. Само в 14 от тях ремонтите ще продължат и след първия звънец, но това няма да попречи на учебния процес. 

Общо 54 246 ученици ще прекрачат прага на училищата в Пловдив, което е с 500 повече, в сравнение с миналата година.

Кметът на Пловдив Здравко Димитров ще открие учебната година в СУ "Патриарх Евтимий".

Здравко Димитров на 15 септември: Скъпи учители и родители, Вашата отговорност е голяма!Кметът на Пловдив със слово по случай началото на учебната година

Близо 717 000 са всички ученици, които ще се обучават през новата  учебна година в цялата страна.

Учебната година започва присъствено във всички 2347 училища в страната, като при нужда има готовност за преминаване към дистанционно обучение.

От Министерството на образованието и науката посочват, че всички образователни институции са в готовност за 15 септември и че са взети мерки за опазване на здравето на децата и учениците.

100 процента са осигурени дезинфектанти, топла вода, предприети са и допълнителни мерки за намаляване на риска от инфекции.

Общо 46 образователни институции от 14 области ще открият учебната година в други сгради, като най-честата причина за това са продължаващи ремонти. Сред тях са 18 училища от 9 области на страната.

Учениците и на двете училища, претърпяли пожари в Пловдив, също ще стартират нормално учебната година:

След пожара: Учениците от СУ „Найден Геров” стартират учебната година безпроблемноНяма щети по сградата на училището

Със скоростта на светлината: Изграждат нов покрив на ОУ "Душо Хаджидеков"До края на месеца сградата отново става обитаема