Тежки пневмонии събарят на легло по 180 души седмично в Пловдив. Те не са свързани с грипа, но зачестяването им е сигнал за активно циркулиране на вируси, съобщиха от регионалната здравната инспекция. Пневмониите протичат с висока температура, болки в гърлото и продължителна кашлица. Според джипита цели семейства са били повалени. В града и региона грипът все още не се е развихрил. Заболяемостта от остри респираторни заболявания е 96 души на 10 000, докато средната за страната е 147 на десет хиляди. "Цифрите са динамични. Пловдив се движи към предепидемични стойности", обясни д-р Моника Троянчева от РЗИ пред 24 часа. Тя уточни, че до момента има само един случай на доказан свински грип.

31-годишен от Асеновград е постъпил в клиниката за интензивно лечение на университетската болница "Св. Георги" в Пловдив заради усложнения от заразата. Всички съмнителни проби се изпращат до националната референтна лаборатория в столицата. Грипът под тепетата се очаква да връхлети в края на януари. От здравната инспекция препоръчват като превантивна мярка да се засили личната хигиена и да се избягват места, където се струпват хора, тъй като заразата се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период е от 1 до 7 дни.

При появата на болки по мускулите, отпадналост, главоболие и кашлицата трябва да потърси медицинска помощ, а не да се прибягва към самолечение с антибиотици. "В непрекъснат контакт сме с лечебните заведения. От тях получаваме информация за острите респираторни заболявания. Следим и отсъстващите ученици. При рязък скок на болните ще се обяви епидемия", уточни д-р Троянчева. Още миналата есен до здравните заведения са били изпратени инструкции за мерките, които трябва да предприемат при грипна епидемия