Десетки кметове и кметски наместници от цялата страна се събраха на мълчалив протест в Калофер заради безхаберието на държавата. Не за първи път от Националното сдружение на кметовете на кметства се обявяват срещу това да не плащат от собствените си бюджети за различни дейности като например ремонтите в малките градове и села и настояват за по-голяма финансова независимост. В случай че призивите им не бъдат чути се планира протест на 10 ноември в София.

Още от миналата година Националното сдружение на кметовете на кметства настояват да бъдат внесени законодателни промени, с които общинските кметове да превеждат в пълен размер бюджета, гласуван от местния парламент за дадено кметство. Преди месец на среща в Асеновград управниците дадоха срок от 1 месец техните искания да бъдат удовлетворени. Кметът на Калофер Румен Стоянов е един от инициаторите на сдружението. Той разкри, че всяко населено място трябва да си има собствен бюджет, но да има закон, с който кметът на общината да бъде длъжен да го изпълнява.

Събралите се кметове са представители на различни партии и протестът им не е политически обвързан. Няма цветове. Тук става въпрос за един голям пропуск на държавата до този момент. Държавата си дава парите на общините, но от общините надолу няма никакъв контрол какво се случва. По този начин страдат всички населени места след общините, подчерта кметът на Калофер.

Още от учредяването на организацията през 2016-та година кметовете на малки населени места настояват за изборност, възможности за кандидатстване и финансиране по различни европейски програми, делегирани бюджети и създаване на кметски съвети. И не на последно място създаването на закон, който да регламентира всички действия на местните управници.

Например в бюджета се залага кое населено място какво ще изпълни. Но да има закон общинския кмет да изпълни това обещание. Общинския съвет казва, гласува, да, вие ще получите толкова от бюджета, но той може да ви каже "няма да ви го дам", разказа кметът на садовското село Поповица Веска Мирчева.

Да подкрепи своите колеги на протеста бе дошъл и кметът на кюстендилското село Горна Гращица Румен Чучков. Той разказа, че в неговия район ги няма тези проблеми, защото не са на делегирани бюджети и не се явяват второстепенни изпълнители.

Част от проблемите на кметовете на малките населени места са и липсата на синхрон между действията на институциите. За исканията на кметовете на малките населени места решаващ глас има Народното събрание. Ако техните искания, за които днес настояваха не бъдат чути се заканват да протестират на 10 ноември на жълтите павета в София.