Приключи аварийното укрепване на вилата на най-големия български дарител Евлоги Георгиев в Карлово. 120-годишната сграда е общинска собственост, но дълги години се рушеше. Тя се намира в непосредствена близост до вълнената фабрика, дарена от Евлоги Георгиев на карловци, която след приватизацията й през 90-те години също е оставена да се руши. Затова Националният инициативен комитет, създаден за честванията на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев, които ще са през октомври, стартира дарителска кампания.

Вилата на най-големия български дарител Евлоги Георгиев в Карлово се намира в подножието на Стара планина и е истинско архитектурно бижу. Построена е преди повече от 125 години и се намира непосредствено до вълнено-текстилната фабрика, която е дарена на карловци от Евлоги Георгиев. В сградата е живяло семейството на управителя на фабриката, по-късно е била детски лагер, а през 70-те и 80-те години на 20 в. там са били канцелариите на ВиК. Оставена без обитатели, вилата много бързо започна да се руши от атмосферните условия. Затова община Карлово, която е собственик на сградата, започна спешно аварийно укрепване, за да не се самосрути, разказа главният архитект Димитър Ахрянов пред БНР.

По идея на френските архитекти от Екол дьо Шайо (най-големия институт във Франция, който се грижи за недвижимите културни ценности - старинни сгради и археологически обекти), които работят заедно с карловските си колеги, вилата трябваше да се укрепи със специални колани. В хода на работата обаче е възприет друг, по-евтин подход – за укрепване с дървена конструкция, добави арх. Ахрянов.

Другият знаков обект от наследството на дарителя Евлоги Георгиев в Карлово е вълненотекстилната фабрика, дарена на карловци през 1891 г. Идеята е била там да се трудят обеднелите семейства, оцелели след Руско-турската война, а с приходите да се издържа местната болница. През 90-те години красивата сграда, която е паметник на културата, е приватизирана, тъй като попада в активите на „Карловска коприна“ АД, и сега е в лошо състояние, допълни арх. Ахрянов Кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов съобщи, че до началото на лятото ще бъде изготвен проект, който да бъде внесен в Националния институт за недвижимо културно наследство и общината със свои средства да реставрира фабриката. Възстановяването на двата обекта, свързани с най-големия български дарител, е част от националната програма, посветена на честването на 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и на 190 години от рождението на брат му Христо. Двамата са най-големите български дарители, предоставили средства за построяването на редица знакови сгради, сред които и Софийския университет. В ход е и национална дарителска кампания, подкрепена от вицепрезидента Илияна Йотова и държавни институции. Кулминацията на честванията ще бъде в началото на октомври.