Пловдивският апелативен съд потвърди ефективното наказание на Иван Янакиев, който прегази и уби с Хамъра си 70-годишен мъж в Пазарджик. Магистратите обаче увеличиха наказанието му "лишаване от правото да управлява МПС" от 3 години на 4. 

Припомняме, че Янакиев бе осъден на 3 години и 6 месеца затвор от Пазарджишкия окръжен съд.

При разглеждане на делото въззивната инстанция не установи съществени процесуални нарушения при водене на разследването и в работата на първоинстанционния съд.

Апелативният съд прецени като частично основателни протеста на Окръжна прокуратура - Пазарджик и жалбата на единия частен обвинител за увеличаване на размера на наказанието „лишаване от правоуправление“ с оглед на многобройните предишни наказания по административен ред на подсъдимия Янакиев за системно нарушаване на правилата за движение.

Апелативният съд реши, че не следва да се увеличава наложеното наказание „лишаване от свобода“ на подсъдимия, заради установения съществен принос на пострадалия към произшествието по повод на предприетото неправилно пресичане на платното за движение.

Решението не е окончателно и подлежи на протест и обжалване пред Върховния касационен съд.

Припомняме, че през декември 2015  вечерта луксозен джип „Хамър“ буквално помита 70-годишен мъж, който пресича улица „Пловдивска“, недалеч от голям хипермаркет. Според очевидци, джипът се е движил с много висока скорост като на рали. Автомобилът влачил тялото на пешеходеца около 100 метра. Според автотехническата експертиза в момента на удара 3-тонният автомобил на Иван Янакиев се е движил със 74 км/ч при позволени 50.