Претендентите за титлата “Най-силен българин“ Стоян Тодорчев и Димитър Саватинов за първи път един срещу друг

Титаничният сблъсък ще бъде в Барселона на Стронгмен Про

22.09.2017 20:00 6097 0
Претендентите за титлата “Най-силен българин“ Стоян Тодорчев и Димитър Саватинов за първи път един срещу друг

Кой е най- силният българин? За тази титла претендират двама исполини, единият от които живее в Перущица, а другият от години е в Щатите и там печели титла след титла. Стоян Тодорчев е печелил титлата Strong man, а Димитър Саватинов е два пъти печели състезанието а Най- силен мъж на Америка. Никога досега обаче двамата исполини не са се изправяли един срещу друг в пряк двубой. За първи път това ще се случи утре, на състезанието "Арнолд Класик", което е част от мегатурнира „Стронгмен Про“ и ще се проведе в Барселона.
 
След финала ще знаем кой е най-силният българин.
 
Димитър Саватинов е от Гоце Делчев и държи няколко световни рекорда по вдигане на дъмбел -точно 141 кг , два пъти е печелил титлата най-силен мъж на Америка. Преди да стане най-силният мъж на Америка той минава през цирка. После изцяло се отдава на страстта си - да вдига и тегли тежки коли.
 
Димитър е поставил няколко национални рекорда зад океана. В дисциплината "Stone Atlas" той изпълнил упражнението, като е слязъл под 35 секунди за 4 повторения. В тази надпревара участниците трябва да прехвърлят камък с тегло от 190 кг над преграда, висока около 142 см и това трябва да се случи в няколко серии.
 
Рекордът на Саватинов за 2014 г. бе в дисциплината "Long press" с постижение от 210 кг. През 2014 г. българинът завършва втори на „Арнолд класик“ и не крие амбициите си да продължи още по-нагоре.
 
В мегатурнира „ Стронгмен Шампионската лига“, който се проведе миналата година през април в Кьолн колосът от Перущица Стоян Тодорчев подобри с невероятните 30 процента стария рекорд на австриецът Мартин Вилдауер в дисциплината "Капанът", в която състезателите трябва да пренесат на възможно най- голямо разстояние тежест от 350 килограма. В продължение на няколко години австриецът и неговите 60 метра бяха непробиваеми. Тодорчев обаче е пробягал с тежестите цели 80 метра!
 
Тодорчев е пълвият българин , който печели кръг от световните стронгмен-серии, Strongman Champions League! Той успя да постигне грандиозен успех на родна земя в Пловдив в края на юли 2016 и то не как да е, а поставяйки 3 световни рекорда в две от състезателните дисциплини.
 
Тодорчев успя да се справи със съпротивата на лидера във временното класиране за 2016 г. Матяз Белшак от Словения, който остана втори, както и на вицешампиона от 2015 г. Дайнис Загерис от Латвия, който трябваше да се задоволи с третото място.

И така най- силните мъже на света утре ще премерят сили в Барселона. Кой ще победи - четете утре в TrafficNews.bg!

Изпрати новина