За трети път жители на село Варвара блокират главния път Пазарджик - Велинград. Протестът е срещу кмета на община Септември Марин Рачев. Над 300 души от селото са се включили в подписка с искане за пълна ревизия на общинската администрация в Септември. Поводът е, че с решение на Общинския съвет цената за пренос на минерална вода от Варвара ще бъде повишена от няколко стотинки до 3,60 лева за кубик.

Около 100 души се събраха в 12 часа на разклона Варвара-Велинград, съобщи bTV. Протестът блокира движението за кратко. Това е трета протестна неделя. Мотото на гражданското недоволство днес е: "Краде ли се минерална вода и от кого?".

В събота - деня преди днешния протест, се заговори за контрапротест в защита на кмета на Септември Марин Рачев, но към момента контрапростестиращи няма.

"Протестираме, защото искаме да се спрат кражбите, да се провери кои фирми вземат пари без обществени поръчки", каза един от организаторите. Участниците в недоволството настояват също да се провери дали се краде вода и защо за едни села има пари, а за други няма нищо.

Кметът Марин Рачев е на друго мнение. "Ако таксата беше причината, защо не стачкуваха октомври, когато се прие, а стачкуват, когато преобразувахме имоти от техните имоти от частна в общинска собственост", попита на свой ред Рачев.

"Нашата идея е чрез тези извори, тази минерална вода, да се развие региона, не да им спираме на тях достъпа. Нека си я ползват, но да ползват, колкото им е необходима, а не всички водни количества да бъда обсебени от 2-3 фирми", подчерта той.

Припомняме, първият протест на жителите от пазарджишкото село срещу седмократното поскъпване на таксата за пренос на минерална вода бе в началото на юли.

Тя беше повишена по предложение на кмета на град Септември Марин Рачев. Според жителите на селото, това ще увеличи и на цените на туристическите услуги и ще попречи на развитието на туризма, от който се издържат много семейства в малката родопска община. Те се опасяват и че ще намалеят посещенията в обществените къпални в селото, защото изведнъж ще се повиши и цената на билета.