Инсталацията за рециклиране на излязли от употреба гуми ще бъде изградена на нов терен - в област Пловдив. Това стана ясно от разпространена позиция на възложителят „Еко Енерджи 50“ ЕООД, чието инвестиционно предложение получи отказ от РИОСВ преди дни. Причината бе, че предвиденото място за изграждане - Южна промишлена зона в Пловдив, не отговаря на Наредба, която определя минимум 500м. отстояние от обекти, подлежащи на здравна защита.

РИОСВ прекрати процедурата за инсталацията за рециклиране на гуми в Пловдив„Еко Енерджи" ЕООД ще може да обжалва решението на екоинспекцията

Както вече е известно РИОСВ прекрати процедурата по ОВОС за инсталация за рециклиране на гуми, започнала през Ноември 2021 г.. Причините не са повлияни от информациите в медиите и изречените неистини, а заради ново излязла Наредба, оповестена на 16 януари 2024 г от РЗИ до РИОСВ“, се посочва в позицията им.

Пред TrafficNews управителят на дружеството Стефан Терзиев коментира, че понастоящем още се търси терен, който ще отговаря на въпросните изисквания. Все още не е известно населеното място или местност, в близост до които ще се изгради инсталацията. 

Процедурата по одобряване този път ще бъде значително по-кратка, ангажирали се от РИОСВ, тъй като резултатите от досегашните проверки върху инвестиционното предложение няма да загубят давност.

Предвид на обстоятелството, че имаме вече редица направени процедури и действия по Доклада за ОВОС се надяваме да получим окончателно решение от РИОСВ в кратки срокове. За всичко това ще информираме своевременно обществеността на Пловдив и да решим проблема със замърсяването от стари автомобилни гуми, чрез нови иновативни технологии, безвредни за въздуха, водата, почвата и човешкото здраве“, допълват от „Еко Енерджи 50“.