РИОСВ-Пловдив прекрати производството по изграждане на инсталация за рециклиране на излезли от употреба автомобилни гуми. Съоръжението, чийто възложител е дружеството „Еко Енерджи“ ЕООД, трябваше да се реализира в Южната промишлена зона на града – в близост до жилищни сгради и обекти.

Именно това е доводът, с който екоинспекцията е отказала на инвеститора след близо две години проучване относно безопасността и въздействието на инвестиционното му предложение върху околната среда.

Обявиха датата, на която ще обсъждат с граждани инсталация за изгаряне на гуми в ПловдивПредходното обществено обсъждане бе отменено в последния момент по решение на РИОСВ заради нарушение

Решението е мотивирано с това, че инсталацията за рециклиране на гуми е недопустима, тъй като противоречи на Наредба от 2023г., която регламентира къде могат да бъдат локализирани площадки и съоръжения за съхраняване или третиране на отпадъци. Инвестицията е спорна тъй като се намира около няколко сгради, подлежащи на здравна защита. Това са Спортна зала Олимпиада, Плувен комплекс, Спортен комплекс ФК Спартак, Хотел „Родопи", Хотел „Солар", Висше училище по сигурност и икономика и още обекти. В района се предвижда терен за изграждане на зелени площи за широко обществено ползване. Всички те се намират на около 500 м. от мястото, където се предвижда да бъде изградена инсталацията.

Освен това РИОСВ посочва, че има издадено разрешително за строеж на детска ясла за десет групи за деца на възраст от 10 месеца до 3 години, която ще се намира в парцел наблизо.

Предвид всичко това екоинспекцията дава окончателното си становище – изграждането на подобна инсталацията в този район е недопустимо. Заповедта на директора Ивайло Йотков може да бъде обжалвана пред Административен съд в 14-дневен срок от инвеститора Стефан Терзиев.

Припомняме, че преди дни общинските съветници на Пловдив приеха декларация против инвестиционното предложение поради опасения, че то ще се отрази на качеството на възхуха, респективно на здравето на населението. 

Общински съвет прие декларацията против инсталацията за рециклиране на гуми в ПловдивВъзложителят на проекта помоли темата да бъде обсъдена в по- широк формат, тъй като съветниците нямат експертност

Еко Енерджи: Докладът на общинските съветници е лудост, няма експертна стойностВъзложителят на проекта за рециклиране на гуми в Пловдив определи инвестицията си като единственото решение за справяне със замърсяването