Ново намерение за закриване на митническа структура са обявили от агенцията. След като стотици агенти и представители на фирми от Пловдив скочиха срещу намерението териториалното управление да бъде преместено в Стара Загора, дойде ред и на бюрото в Карлово. 

Намерението митническото бюро да бъде закрито става ясно от официална пресинформация, подадена от общкина Карлово. От съобщението става ясно, че митническите агенти, обслужващи района, както и кметът на общината, не са съгласни с намерението. 

Вчера е била проведена среща между Кабаиванов и представители на 15 фирми от района. Официалната им позиция ще бъде изпратена в писмо до министъра на финансите Владислав Горанов, директора на Агенция „Митници“ Георги Костов, председателя на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание Менда Стоянова, народните представители район Пловдив  и областния управител на област Пловдив Здравко Димитров.

Районът, който митническо бюро Карлово обслужва, е на територията на четири общини – Карлово, Хисар, Сопот и Калояново, като негови клиенти са над 50 фирми и физически лица. Структуроопределящото предприятие „ВМЗ“ ЕАД, което произвежда стоки, свързани с отбраната и българската оръжейна индустрия, също е сред тях. На територията на община Карлово развиват производство над 20 чуждестранни и български фирми, като едни от най-големите лагерни фирми в България оперират в митническо бюро Карлово.
 
В община Карлово съществува засилен интерес от големи инвестиционни компании както от Европа, така и от Китай. Този интерес е свързан с местоположението на града, транспортните връзки, Индустриална зона Карлово и митническото бюро. Закриването на митническо бюро Карлово би било нерентабилно и за Агенция „Митници“, обяснява д-р Емил Кабаиванов.
 
Закриването на митническото бюро в Карлово би довело до негативни последици за икономиката и инвестициите в целия регион на север от Пловдив, до напрежение сред фирмите и гражданите и риск то да прерасне в непредвидими форми на протест.