Дервиши гонят злото днес в три села в Пазарджишко – Варвара, Ветрен дол и Симеоновец. Вековната традиция, пазена и предавана на поколенията още от езическите времена, се изпълнява в първия ден от новата година.

Кукерските групи тръгват на обиколка по домовете на хората още от полунощ, а днес в 10,00 часа ще се съберат на площадите за общоселско празненство.

Във Варвара по повод на големия ден е подготвена атрактивна програма с много музика, сценки, хумор и томбола. Най-голямата награда е лек автомобил, тази година – „Сеат“, по-малките – телевизор, прахосмукачка, домакински уреди, пише Дарик.

С част от събраните от лотарията пари ще бъдат спонсорирани бъдещи участия на кукерската група на национални и международни фестивали на маскарадните игри.

Дервишите са една от гордостите на селото. Подготовката им за Васильовден започва от късна есен. Всяка от махалите сформира своя група, която се конкурира с всички останали и всички се стремят да бъдат по-оригинални и интересни, но в същото време се придържат към традицията. По време на обхода си по къщите изпълняват ритуали за прогонване на злото, като разнообразяват репертоара си и с хумористични скечове по злободневни теми. Домакините пък ги черпят с греяни вино и мезета, даруват ги с домашни продукти.

Накрая всички се събират в центъра и играят заедно зрелищното дервишко хоро. Там се изпълнява и обичаят „заораване“ с наричане за здраве и берекет през годината.

Най-добре представилите се кукери в конкурсната част получават грамоти и награди, една от които задължително е бакърена хлопка (звънец).