44,7 хектара (4500 дка)  са засегнатите земеделски площи след наводненията в Карловско. В тази връзка към Министерството на земеделието са постъпили 71 броя заявление за подпомагане. 7 от тях са за животни. Това обяви служебният министър Явор Гечев от Пловдив.

„Заявленията са по отношение на Служба земеделие и инструментите за обезщетение, с които тя разполага. Другите инструменти, които не са включени в механизмите на Министерство на земеделието, са в инструментите по отношение на комисиите към местните кметства. Тук говорим само за пропаднали площи и унищожени животни“, допълни той.

Припомняме, че Гечев пристигна под тепетата, за да открие и присъства в конференция насочена към интелигентното земеделие.  Повече подробности за нея може да откриете тук:

Министър Гечев от Пловдив: Украинската помощ за български земеделци ще продължи и догодинаДвама министри пристигнаха под тепетата заради конференция за интелигентно земеделие

Близо 400 от най-пострадалите домакинства в наводнените села ще получат и по над 800 лв. от Българския червен кръст. Помощта идва след призив от българския към Международния червен кръст. Списъците с получатели ще се изготвят от кризисните щабове, местната власт и Агенцията за социално подпомагане. Средствата са предвидени за предмети от първа необходимост и електротехника.

Помощите ще бъдат изплатени преди началото на зимните месеци  - чрез превод или чрез ваучери. Близо 4 500 души в селата Каравелово, Слатина, Богдан и Войнягово ще получат хигиенни материали и препарати.Хората, пострадали от наводненията, ще имат възможност чрез финансово подпомагане да си изберат домакински уреди, мебели и всичко необходимо за домакинството.  Продължава и оказването на психосоциална подкрепа на пострадалите.