Съвета на Европа по отношение на земеделие е взел решение да удължи украинската помощ пред следващата 2023г. На този етап все още се спори дали те да продължат до първото полугодие или да обхванат цялата година. Това обяви от Пловдив служебният земеделски министър Явор Гечев.

„Има още мнения, но се очертава украинската помощ да продължи и догодина. Самите вие сте свидетели как вчера земеделските производители успяха за получат основния пакет от държавната помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на икономическо въздействие на агресия срещу Украйна. Иначе имаме едни още 5% по програмата, които обработваме и също се очаква да бъдат активирани“, допълни земеделският министър.

Той допълни, че в рамките на две седмици са били приети 37 500 заявление от български производители, които искат подкрепа заради загуби, натрупани поради военния конфликт в Украйна. Данните им са били обработени в рамите на 5 дни. Близо 60 милиона е бюджетът на остатъчните средства, които ще бъдат отделени за сектор земеделие.

Министър Гечев коментира и резултатите на взетите от БАБХ проби на украинско зърно. Припомняме, че темата предизвика редица протести в страната. Повод за тях стана притеснението на български зърнопроизводители, че има безконтролен внос на украинско зърно, чието качество е недоказано.

„Българските потребители да са сигурни, че няма да допуснем нещо на пазара, което не отговаря на европейските качества. Имам информация за допълнителна проба, която е готова. Тя е негативна. Взети са мерки по отношение на излязлите резултати. Всички проби за ГМО и тежки метали са отрицателни. Остатъчни пестициди трудно могат да се хванат при миналогодишна реколта“. По повод следното той заяви, че БАБХ не разполага със своя лаборатория и пробите се изпращат към частна такава. „Ако има негативна проба, своевременно ще се предостави информация“, допълни той.

Министър Явор Гечев и министърът на иновациите Александър Пулев пристигнаха под тепетата по повод провеждането на #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето”. В рамките на конференция за интелигентно земеделие „Поглед в бъдещето” пряко ангажирани със земеделие и производство обсъдиха политики за цифрово земеделие, както и възможностите за финансиране на цифровата трансформация на агросектора и селските райони.

Малко след конференцията той поясни пред журналисти, че Стратегическия план за развитие на земеделието трябва да приключи в рамките на 10 дни.

„Има още няколко компоненти за изчистване, преди да бъде предаден в Брюксел. Иначе планът е готов, бавим го единствено и само защото имаме графици за спазване и защото имаме претенции за повече качество“, изясни министърът на земеделието.

Гечев коментира и действията на служебното правителство по линия на Плана за възстановяване. По негови думи има 4 мерки, по които се работи. „Вървим добре. Не, не са готови още, но в обозримо бъдеще, пак казвам – до месец, месец и малко ще имаме драфтовете на нещата в напреднал вариант, за да може да бъдат приложими  и да тръгнат към земеделските производители“.

„Държавен фонд земеделие е напреднал. Контролните системи бяха заспали, когато на власт встъпи служебното правителство. Това е силно подценявана тема. Бяха използвани пари от текущата поддръжка на системата ИСАК (Интегрирана система за администриране и контрол). В момента въвеждаме още средства в цялата тази работа. Включително и трябва да наваксаме редица от процесите. Нека са спокойни земеделските производители и се надявам след изборите да се продължи работата по този начин“, коментира още Гечев.