Представяте ли си място, в което можете да споделите идеите си и да общувате с хора от цяла България, които могат да ви помогнат да ги развиете, мащабирате и реализирате? Благодарение на интернет, пространствените граници се размиват и това не изглежда толкова невъзможно, но все пак как да се намерят и обединят креативните, просперитетните, търсещите и имащите възможност да случат промяната българи?

Тази мисия - да намерят това място, да го съградят и да го превърнат в една мрежа и форум на концепции, са възприели като своя лабораторията за идеи Move bg. Нова платформа започва да обединява всички мислещи, предприемачески настроени хора, които виждат икономическото развитие през впрягането на иновации, технологии и доза творческо мислене за целите на прогреса. 

За да откриеш и да събереш, за да проучиш и да разереш, първо трябва да работиш на терен. Организаторите добре разбират това и правят поредица от събития под шапката на The ChangeMakers, като последното от тях се проведе в Пловдив. На дискусиите се канят хора с хоби, страст, професия или призвание да работят за изграждане и създаване на нови възможности и откриват нови хоризонти. Дали такива бяха открити в града под тепетата, разговаряме с Емилия Ангелова, оперативен директор на фондацията:

- Какви участници посетиха събитието в Пловдив?

- Около 25 човека взеха участие в събитието под тепетата. Целенасочено бяхме поканили представители на различни сектори и заинтересовани групи - дигитални предприемачи, активисти, представители от бизнеса/индустриалната зона на Пловдив/, артисти, неправителствени и младежки организации. Изключително интересен микс от хора и идеи се получи.

- Може да се каже, че форумът е като лаборатория за идеи и вдъхновение, кои са най-интересните теми, които обсъдихте и генерира ли се идея, която можете да определите, като magnum opus на цялото събитие в Пловдив?

- Точно така. Форумът е концептуализиран като лаборатория за идеи и възможност за споделяне на опит и вхъхдновение. Определено една от централните теми беше културното и историческо наследство на Пловдив и възможностите, които дигиталните технологии предоставят за неговото популяризиране като 3D мапинг, интерактивна карта на забележителностите (augmented reality - разширена реалност). Една от най-дръзките идеи (и лично моя любима) беше свързана с актуалните в момента криповалути, а именно създаването на Айляк койн (AylyakCoin) - виртуална валута, с която да могат да се подкрепят разнообразни културни активности в града.

- Как се вдъхновихте да стартирате тази инициативата The ChangeMakers и своеобразния тур из градове в България?

- Всекидневно в работата ни в MOVE.BG се срещаме с хора, които са двигатели на промяната (“changemakers”). За една системна позитивна промяна обаче е нужна критична маса от подобни хора със споделени ценности и визия за бъдещето, а те не се намират само в София. Ето защо решихме да тръгнем из страната, за да ги открием и свържем с останалите “променящи”. С подобна идея обиколихме миналата година 9 града из България и се срещнахме с дигитални предприемачи и иноватори по повод на отворената ни мрежа EDIT.

- Какви са крайните цели, които си поставяте и след проведените срещи на терен измени ли се хоризонтът ви?

- Целта ни е да създадем национална мрежа от активни хора, които работят за развитието на града си и на обществото. Идеята на мрежата е да позволява лесен обмен на идеи, полезни ресурси и опит. Искаме да покажем, че в България се случва позитивна промяна и че има ангажирани хора, които допринасят за нея. Срещата на терен потвърди наблюденията ни, че е необходима обща платформа за целенасочено развитие на капацитета и идеите на общността.

Идеята на проекта е да събере хора, които правят или искат да правят смислени неща независимо, в коя област - еко, културна, дигитална. Турнето из градовете е част от изледователска дейност, за да може всички да бъдат събрани и да започнат да си взаимойдестват. От организацията разкриха, че това е първа стъпка от голям проект. Засега срещу са проведени във Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив, като предстои да се проведат и в още няколко града. Всички резултати, ще бъдат обобщени на конференция в София в края на 2018.