„От хилядолетия народите устройват градовете си около реки и в това няма нищо случайно. Няма друг град в Европа, който така лекомислено да е обърнал гръб на подобен ресурс като река Марица. Този проект е повече от абсурден и трябва да бъде прекратен незабавно“. Около тази позиция се обединиха пловдивчани, посетили поредната гражданска демонстрация против пробива под Водната палата. Скромна група активисти присъства на изсичането на първите дървета по бул. „Марица-Юг“, който ще бъдат премахнати, за да се реализира проекта.

Според тях, откакто движението по булеварда е затворено, те имат възможност да чуят звуците на реката и птичите песни.

„Това положение сега е по-добро от това, което предстои да се случи. Няма никаква логика в действията на Общината. Ние се борим локацията да се превърне в истинска паркова зона, понеже досегашното ѝ състояние също не беше задоволително. Вместо това ще получим магистрала в центъра на Пловдив“, заяви пред наш репортер Тони Стойчева. Тя посети протеста с двете си деца, изтъквайки, че все по-често здравето на подрастващите е компрометирано заради замърсената градска среда.

Припомняме, че днес стартира премахването на растителността от екипи на „Градини и паркове“, позволено с подпис на временно изпълняващия длъжността кмет Величко Родопски. Това се случи въпреки несъгласието на кмета на района Георги Стаменов, върнал неподписана заповедта за изсичане на 63 здрави дървета.

Започнаха да режат 60-те дърветата за пробива на Водната палатаЗаповедта е подписана от отдел „Екология” след отказа на район „Централен”

Този управленски замах, демонстриран от директора на ОП „Градини и паркове“, осакатява един от най-красивите паркове в район „Централен“. Това коментира пред TrafficNews райкметът Георги Стаменов. Впрочем Веселин Козарев се появи за кратко в затворения участък на булеварда, където екипите му режеха растенията. Той бе посрещнат от недоволните, с които не разговаря дълго:

„На мен също ми е много гадно, че режем дърветата. В петък имаше комисия с участието на колеги от „Градини и паркове“, Община Пловдив и проектанти, представители на фирмата. Говорили сме, че ще направим така, че да се запазят максимален брой дървета“, обясни Козарев на гражданите.

След кратка инспекция, директорът на предприятието си тръгна. Екипите му обаче продължиха дейност по заповедта.

Междувременно събралата се тълпа демонстрира недоволство от това, че на обявения протест сутринта не е бил излъчен нито един представител на общината, който да откликне на въпросите им.

„Дойдох сутринта в 7ч. Нямаше никой, който да защити този срамен проект на Община Пловдив“, допълни Ирина Марудина.

Докато течеше скромния протест от представители на администрацията дадоха брифинг по темата.

По време на него зам.-кметът по екология Анести Тимчев заяви, че за него отказът на кмета на район "Централен" Георги Стаменов да подпише заповедта за рязане на дърветата край реката "не е никакъв знак".

"В крайна сметка този град ще се реконструира, реорганизира, той ще върви към бъдещето. Ще се наложи, развивайки този град, да премахваме определена зелена растителност. Важно е да я възстановяваме и увеличаваме", заяви Тимчев.  

Повече за информацията, която изнесоха, прочетете тук:

Копаят ли на сляпо край Водната палата? Никой не знае колко дълбоко са основите на моста на ПанаираОбщината може да връща 400 000 лв, чакат решение на МРРБ

 Галерия: