"Към момента никой не знае докъде стигат основите на моста на Панаира. В архива на Oбщината няма проект за конструкцията. Ние правихме геоложки проучвания. Конструкциите ще се открият едва когато започнат съществените строителни дейности и евентуално ще се търси конструктивно решение. Това, което твърди арх. Тенев си е негова хипотеза. Експертите, чиито анализи ползваме, не споделят тези опасения" . Така зам.-кметът Пламен Райчев коментира опасенията на арх. Чавдар Тенев , че строителните дейности по пробива на Водната палата ще компрометират основите на моста. 

Арх. Чавдар Тенев: Проектът за пробива под Водната палата е осакатен, ще има и други проблемиИма опасност в движение проектът да се преработва заради моста на Панаира, каза председателят на КАБ – Пловдив

Зам.-кметът отрече , че работят на сляпо и заяви, че проектът е базиран на хидрогеоложки проучвания. Също така заяви, че проектът не се прави на инат и заяви, че решението за пробива е "политическо" и е взето от Общинския съвет.

"Не ме карайте да коментирам решения на Общински съвет. Ние имаме решение и го изпълняваме. Екипът на общината взе решение да се направи на инжинеринг, защото бяхме притиснати от сроковете. Ако бяхме пуснали обществена поръчка за проектиране, това щеше да отнеме между 6 и 9 месеца. И тогава нямаше да можем в срок да усвоим кредита" заяви той. 

Анализът на пробива на Водната палата, изготвен от експертите, които са правили транспортната схема в Общия устройствен план,  ще бъде качен в сайта на общината. Там ще бъде качен и целия проект, съобщи Райчев.  Това се случва след серия протести срещу въпросния проект. 

Райчев коментира и опасенията на хората, които живеят в района, че блоковете и кооперациите край реката ще се пропукат при изкопните дейности.  Според него няма такава опасност, но дори и хипотетично, ако се случи нещо подобно то от Община Пловдив ще направят всичко необходимо, за да се решат проблемите. 

Зам.-кметът Анести Тимчев заяви, че за него отказът на кмета на район "Централен" Георги Стаменов да подпише заповедтта за рязане на дърветата край реката "не е никакъв знак".

"В крайна сметка този град ще се реконструира, реорганизира, той ще върви към бъдещето. Ще се наложи, развивайки този град, да премахваме определена зелена растителност. Важно е да я възстановяваме и увеличаваме", заяви Тимчев. 

Оказа се, че проектът не е бил обсъждан и на Обществения съвет, създаден към Общински съвет. 

Райчев оптимистично заяви, че може да не се наложи Общината да връща пари заради припокриването на двата проекта - пробива на Водната палата и този за социализацията на река Марица.

"1500 квадрата от двата проекта се припокриват. Това , което ще бъде разрушено, ще се коментира с управляващия орган, как да възстановим средствата към програмата. Сумата е около 400 000 лв и чакаме решението на оперативната програма дали ще трябва да ги възстановим. Неофициално от програмата ми казаха , че е възможно и да не се връщат средства, тъй като този проект надгражда първия" каза зам.-кметът. 

Междувременно от източната страна на Марица "Паркове и градини" започнаха да режат дървета . Граждани протестират и влизат във физически сблъсъци със служителите в опит да защитят дърветата.