Студентите от Медицинския университет в Пловдив днес  отбелязват Световния ден за борба с диабета. За поредна година те  привличат вниманието на обществото към сериозните проблеми на все по-разпространеното социално значимо заболяване.

Тази година кампанията е с акцент гестационен диабет и как влияе на женското репродуктивно здраве  диабетът развит по време на бременност.  Лекция по темата ще изнесе проф. д-р Мария Орбецова  от  клиниката по ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Свети Георги“. Преди това пред Аудиторния комплекс  студентите ще направят „жив кръг“ в син цвят, наподобяващ логото на Световния ден. Инициативата е в знак на съпричастност към хората с диабет Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14-ти ноември по решение на Международната диабетна Федерация и Световната здравна организация, в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването, предаде БНР. Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг, символизиращ живота и здравето, а синият му цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг е символ на обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия.

В същото време в район „Централен“ подкрепят стартиралия национален проект „Седмица на рециклирането". От тази седмица районът разполага с шест монтирани контейнерa за текстилни изделия. От тях може да се възползва всеки един жител на района и да даде своя принос за ефективното събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти. Кампанията се реализира съвместно с „Хюманита“ и Българския червен кръст. Някои от другите обекти са Мол Марово Тепе, ул. „Стойчо Мушанов“ и ОУ „Душо Хаджидеков“.



Утре кметът на район „Централен“ Георги Стаменов заедно с директора на ОУ „Алеко Константинов“ Красимир Ангелов, представители на Българския червен кръст и на „Хюманита“ организират събитие в двора на училището, което е и част от проекта „Седмица на рециклирането“. На тази дата се отбелязва Международният ден на толерантността, а ОУ „Алеко Константинов“ е още едно място в „Централен“, на което децата и техните родители могат да оставят текстилни изделия, от които нямат нужда.