Барелеф на проф. д-р Красимир Мурджев ще бъде открит на годишнината от кончината на големия пловдивски хирург. На 22 ноември, от 10.00 часа, ще се отслужи панихида в негова памет. Освен скулптурата, заседателната зала в Клиниката по "Специална хирургия" в УМБАЛ "Свети Георги" ще носи името на проф. Мурджев.

Хората, които познаваха проф. Мурджев го определяха като честен и откровен човек. Лекар, спасил живота на стотици хора, a може би дори и хиляди.

Освен хирург, проф. Мурджев защитаваше правата на лекари и пациенти и в политиката. Беше народен представител, като бе и председател на Градския съвет на Българската социалистическа партия.

„Медицината много ми е дала и много ми е взела. Но за нищо не мога да заменя погледа на един благодарен човек, който съм излекувал”, казваше професорът. Той и екипът му спасиха ранените от жестоката катастрофа на магистрала „Тракия” през юни 2011 година, когато автобус, пътуващ за Бургас, се удари в мантинелата и се запали. Медиците  заслужено бяха наградени ­ от Регионалната лекарска колегия в Пловдив и БЛС. 

Проф. д-р Красимир Мурджев е роден на 10 януари 1964 г. Завършил е медицина в МУ-Пловдив, където преподаваше по обща и гръдна хирургия. Защитил е още магистратура по здравен мениджъмнт. Има научна и образователна степен „доктор“. Проф. Мурджев беше един от най-добрите гръдно-коремни хирурзи у нас. Колегите го уважаваха, а пациентите го боготворяха.