Директорът на СУ Паисий Хилендарски“-Пловдив не приветства идеята за отстъпване на дворното им пространство за широка обществена употреба. Позицията на д-р Ирена Душкова става ясна в отговор на подписка на родители от Пловдив, които молят да отключването на дворовете с цел осигуряване на територия за безопасен спорт на децата им.

TrafficNews вече ви разказа за инициативата на групата родители, която се обединиха с желание игрищата в училищата да бъдат отключвани и оползотворявани за физическа активност на подрастващите. Позицията, зад която те застават, е, че в градовете и особено в централните им части не се създават достатъчно условия за спорт при възрастовата група, която напуска детските площадки. 

Припомняме, че родителите препратиха подписката си до Община Пловдив, районното кметство на „Централен“, уведомени са зам.-кметовете  по образование Стефан Стоянов и по спорт Георги Титюков, както и директорката на СУ „Паисий Хилендарски“ д-р Ирена Душкова.

Катинари пречат на децата на Пловдив да спортуват, родители внесоха подписка в ОбщинатаМайки и бащи искат отключване на училищните дворове, тъй като други условия за спорт при подрастващите - няма

По информация на медията ни заместник-кметовете са се заели със задачата да се търсят алтернативи за достъп до дворните пространства на определени училища. Това обаче се оказва нелека задача. Директорът д-р Ирена Душкова, към която първи се обърнаха родителите, не приветства идеята да предостави пространството за спорт за външни посетители.

Причината за това е опасността от повреда на съоръжения и площадките, собственост на училището. При възникването на такива ще бъде неправомерно ощетен делегираният бюджет на училището, посочва директорът. Обосновава се: „…ограничаването на достъпа на външни лица в извънучебно време до училищния двор и изградените спортни съоръжения в него е изцяло съобразено с разпоредбите на закона и на общината и е проява не само на грижа на добър стопанин, но и преди всичко за опазване живота и здравето на учениците. В извънучебно време достъпът на външни лица е ограничен след 17:00 ч. с цел да се опази училищната собственост и да не се допускат условия за инциденти. Обратното би било безстопанственост.“

Душкова припомня, че Законът за противодействие на тероризма задължава изграждането на пропускателен режим в училищата, с което се ограничава достъпът на външни лица без проверена и потвърдена ангажираност.

В разговор с репортер на TrafficNews Стефан Стоянов заяви, че намира казуса с отстъпване на дворните пространства за комплексен. По негово мнение и двете страни имат своята правота и няма да бъде лесно да се намери „златна среда“.  

„При отварянето на училищните дворове трябва да бъде осигурена жива охрана, която ще струва много на училищата. Имаме 52 училища в Пловдив, това си е една малка армия. Търсим възможности и дискутираме темата с г-жа Душкова“, допълни Стоянов.

По информация на медията ни предстои въпросът с отключването на училищни дворове да бъде повдигнат на заседание на Общински съвет-Пловдив. 

Вижте целия отговор на директорa на СУ „Паисий Хилендарски“ тук:

Водеща снимка: Илюстративна