Възстанови се диалога за отваряне на училищните дворове в Пловдив, научи TrafficNews. Родители, които искат те да станат достъпни за обществено ползване с цел спорт, са провели среща с представители на община Пловдив.

Изминаха четири месеца откак жители на централните квартали повдигната темата за липса на безопасни места за спорт. През август родителите стартираха подписка с искане дворните пространства на училищата да се отключат, за да може създадената та инфраструктура да бъде оползотворявана. Позицията им е, че в Пловдив и особено в централните му части, не се създават достатъчно условия за физическа активност при възрастовата група, която напуска детските площадки. Затова предложиха на директори и Общината да премахнат катинарите, за да осигурят липсващото пространство, където хлапетата да учат как се кара колело, ролери, тротинетка, без това да застрашава здравето им.

Катинари пречат на децата на Пловдив да спортуват, родители внесоха подписка в ОбщинатаМайки и бащи искат отключване на училищните дворове, тъй като други условия за спорт при подрастващите - няма

Родителите препратиха подписката си до Община Пловдив, районното кметство на „Централен“, уведомени са зам.-кметовете  по образование Стефан Стоянов и по спорт Георги Титюков, както и директорката на СУ „Паисий Хилендарски“ д-р Ирена Душкова. Тя обаче отказа да предостави двора на училището, тъй като се притеснява от вандалски прояви, които може да нарушат имуществото им. Ако това се случи – бюджетите на училищата ще бъдат ощетени за покриване на непредвидени разходи.

Темата бе замразена и след началото на учебната година спряха да се обсъждат варианти. Дни преди празниците обаче среща се е случила в общината. На нея са присъствали представител на групата, инициирала подписка, зам.-кметовете по образование Стефан Стоянов и младежки дейности и спорт Георги Титюков.

Директорът на "Паисий Хилендарски" отказа да отключи двора за спортуващи деца, притеснява се от вандализъмМестната власт ще продължи да търси решение на проблеми с недостатъчните условия за физическа акивност при подрастващите

Пред TrafficNews зам.-кметът по образование Стоянов заяви, че срещата е била на етап обсъждане. В нея не са се засегнали конкретни варианти. Той допълни, че предстои още една среща след Нова година, в която се надява да стигнат до консенсус. Зам.-кметът отново посочи, че да се намери „златната среда“ е доста трудно.

„През делничните дни ще е малко по-лесно да осигурим достъп. Но тук въпросът е през свободните дни децата да имат къде да играят, тогава, когато и родителите им могат да ги придружат. Трябва да помислим за видеонаблюдение. Надявам се на следващата среща да имаме диалог и с директорите“, допълни той.

Георги Матеев, един от инициаторите на подписката, посочи пред медията ни, че срещата не е преминала както са очаквали. Според него доводите за ощетените бюджети на училищата не са основателни. По негово мнение в редица български градове дворните пространства са достъпни и това не става за сметка за училищните средства.

Припомняме обаче, че преди години повечето училища в страната успяха да си осигурят видеонаблюдение по програми за безопасна среда на обучение, когато милиони бяха отпуснати за изграждане на подобни системи за сигурност. Училища в Пловдив също разполагат с камери, но често те не обхващат спортните площадки в дворовете.

Родителите заявиха пред медията ни, че настояват за резултати и са категорични, че ако такива няма – те ще продължат да защитават интересите на децата си.

Какво ще покаже срещата, планувана да се проведе след нова година, TrafficNews ще следи темата. Очаквайте подробности!