Шофьор на автобус от градския транспорт в Пловдив отнесе 300 лева акт за неносене на маска. Той е хванат от служители на РЗИ и полиция, че управлява рейса без предпазно средство.

При проверка на служители към ОД на МВР Пловдив и здравните власти за спазване на противоепидемичните мерки наложени в страната, шофьорът бил хванат да извършва работните си задължения без покриваща носа и устата маска. Автобусът, под номер 44, не бил с обособено пространство единствено и само за водача. Поради това, мъжът е трябвало да работи с маска.

Случаят е от 29.10.2020 година. Когато автобусът спрял на спирка на „Цар Борис III Обединител” 66, контролните органи се качили в превозното средство и в хода на проверката, установили, че шофьорът не спазва противоепидемични. На място му бил съставен акт.

Мъжът обаче обжалвал наказателното постановление и поискал съда да отмени глобата, като квалифицира случая като маловажен. По време на разглеждане на документите обаче, съдебният състав забелязал, че члена и закона, цитиран в акта и постановлението, като нарушен въобще не е правилният. Така съдът приема, че шофьорът наистина не е изпълнил въведените противоепидемични мерки, но констатира съществени процесуални нарушения, които налагат отмяната на обжалваното наказателно постановление, като незаконосъобразно.

Веднага след решението на първа инстанция, от РЗИ са подали жалба до Административен съд. В молбата се казва, че водачът е нарушил заповед, издадена в извънредна обстановка и по време на епидемична такава. С своите действия той представлявал опасност както за себе си, така и за околните.

Действително магистратите от Административен съд се съгласили с доводите на Регионалната здравна инспекция.

„В крайна сметка, в обжалваното НП пределно ясно и точно е посочено кое правило за поведение е нарушено, от къде то произтича и каква е правната му квалификация, както и какво е основанието, на което се налага санкцията. Отделно от това, следва да се отбележи, че възможността за определяне на конкретния състав на нарушението със заповед, която няма характеристиките на нормативен акт, е изрично уредена в чл. 2, ал. 2 от ЗАНН.Съставът на конкретното нарушение, изразяващо се в нарушение на противоепидемичните мерки, е определен със заповед на член на правителството, какъвто е и министърът на здравеопазването, която заповед съставлява общ административен акт и създава забрана за осъществяване на конкретното описано в нея поведение”, се казва в мотивите на Административен съд.

Така мъжът в крайна сметка ще плати глобата си от 300 лева.