Около 55 000 домакинства в София се греят с дърва и въглища, което е сред основните причини за замърсяването на въздуха. 20 000 от тях ще могат да се включат в проекта на общината за подмяна на отоплителната система. Това обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова  пред БНТ, изтъквайки, че проблемът с фините прагови частици остава в определени дни.

Трябва да бъде инкриминирано горенето на отпадъци, което е забранено и сега. Санкциите обаче са административни и те не водят до нужния ефект.Все по-малко са дните със замърсяване, но то е сериозно. Инвестирано е в подобряването на обществения транспорт, за да има алтернатива за хората и да оставят колите си, заяви още кметицата.

Според нея все още е рано да се вземе решение дали ще се кандидатирам за нов мандат. Ще си задавам всички въпроси след няколко месеца, ще го обявя публично, обеща Фандъкова. Тя коментира, че всеки ден ѝ задават въпроса дали ще се кандидатира за нов мандат и посочи, че когото има готово решение ще го съобщи на всички. Ако кметовете сме чакали последната година, за да покажем какво можем да направим, то много лошо за нас. Винаги съм казвала, че нашата работа се оценява през цялото време, че кампанията за следващите избори започва от първия ден, заяви кметът на столицата.

По повод на зимното почистване тя обясни, че задачата на управниците е да не се блокира движението в града, а контролът се осъществява в реално време с GPS.

Относно казусът с винетките и Северната тангента кметът на София се извини, че не са успели с АПИ да постигнат предварително договореност. Тя благодари за това, че са били приети аргументите на общината. За голяма част от софиянци това е градски път. Пет района се обслужват от Северната скоростна тангента, коментира Фандъкова. Тя обясни, че приема и аргументите на АПИ, защото това са огромни инвестиции. Тя е убедена, че ще постигнат споразумение

Проектът за бюджет на общината за 2019 година е малко над 1 000 600 000 лева. Приоритетите са безспорни - инфраструктура, модернизация на подземния и наземен транспорт, инвестиции в училища и детски градини, екология.

Фандъкова не смята за грешка реконструкцията на "Граф Игнатиев". Той е бил абсолютно необходим и задължителен. Подменена е почти изцяло подземната инфраструктура, канализация на над 100 години, топлопроводи. В момента обектът е завършен само в частта на трамвайните релси. В момента работата е спряна заради ниските температури.

Проблемите със строителните компании са сериозни. Аз настоявам те да осигуряват достатъчно добро заплащане на работниците, за да не отиват в Германия или Франция, добрите специалисти да остават в България, каза кметът на София. Тя обясни, че се налагат санкции както на големите строителни обекти, така и на малките когато не са си свършили работата. 15 големи обекта за заложени за ремонт през 2019 година. Акцентът е върху кварталните улици. 2019-та ще е годината на метрото - до края на тази година ще имаме 48 километра. Ще има предложение за закупуване на нови влакове, както и за започване на реконструкция на старите влакове“, каза Фандъкова.