Убийство или самоубийство? 48 часа след смъртта на пловдивския бизнесмен Данаил Божилов пловдивската полиция очевидно няма категоричен отговор на този въпрос. По случая с пловдивския бизнесмен Данаил Божилов, който беше открит мъртъв в парк „Лаута” преди два дни, не изключваме и версията за самоубийство. Това обяви в предаването „Тази сутрин” главният секретар на МВР Младен Маринов. Той отказа повече подробности, защото тече разследване. 

Данаил Божилов бе открит мъртъв в сряда сутринта в парк Лаута, близо до т.нар Кучешка алея. Той е прострелян с един куршум в сърцето, като по-късно при претърсването на района е намерена гилза от оръжието. Не е открит обаче самият куршум, който е излязъл между ребрата. 

Основните опорни точки при разследването на едно убийство са евентуалният извършител, оръжието и мотивът за престъплението. На този етап обаче и трите липсват. Полицаите са претърсили с металотърсачи и следови кучета околността, но не са открили пистолет. 

Мотивът за предумишлено убийство също не може да бъде открит, тъй като Божилов не е дължал пари, занимавал се е с променлив успех с дребен бизнес, не е имал проблеми в семейството. Данаил не е криминално проявен, няма данни да се е занимавал с незаконна дейност, а хората от семейството му са категорични, че той не е имал конфликт с никого. Не е споделял за заплахи, с нищо не показвал, че е притеснен от нещо. 

"Преди две седмици се видяхме в Дупница, той дойде да види майка си. Беше в много добро настроение, каза, че бизнесът е живнал, беше весел , шегуваше се" разказва неговият приятел Дани. 

Според друг близък приятел на бизнесмена Данаил и убиецът са имали предварително уговорена среща на мястото на престъплението за точно определен час. В телефона на жертвата няма позвънявания от непознати телефони. В същото време обаче мястото на разстрела предполага, че двамата са се познавали много добре и на второ място убиецът познава добре както алеята, така и мястото на срещатата, която е просто едно паднало дърво. 

"Ако убиецът не познава района, той няма как да стигне до мястото на срещата, тъй като няма ориентири, по които да стигне сам до там", коментират разследващи. Дори в деня на убийството лекарите и полицията са били посрещнати от хората в парка, които са ги отвели до тялото. 

Полицията е разпитала почти всички, които във фаталната сутрин са спортували или са се разхождали в района на алеята, но никой от тях не е забелязвал непознати лица. "В сряда нямаше много хора, видях само обичайните физиономии - хора, които си разхождат кучетата, и няколко души, които тичаха", твърди мъж, който е правил сутрешния си крос тогава. Иззети са записите на всички камери от района и полицията ги преглежда. На този етап обаче няма забелязани съмнителни лица. 

Хипотезата, че Данаил може да е застрелян от друг посетител на парка след спречкване с кучето му се приема с огромно недоверие от хората, които познават жертвата и неговото куче. 

Въпреки това кучето продължава да бъде една от големите  въпросителни в случая. То бе открито завързано в непосредствена близост до трупа. Според очевидци кучето е било изключително добре възпитано и е изпълнявало безпрекословно командите на Божилов. Благодарение на това, въпреки че е порода дого аржентино, той го е разхождал без повод. "Данаил имаше куче от същата порода - Рамирес, което почина преди година и половина от инфаркт. След това взе кученце от същата порода и го нарече Реас. Двама бяха силно привързани един към друг" , разказват познати на жертвата. Те са сигурни обаче, че Реас не би разрешил на чужд човек да го завърже за дървото, а ако някой се е опитал да го направи, сега е щял да бъде в болница. Така че, единственият вариант е Данаил сам да е вързал кучето. 

Защо мъжът се е отклонил от обичайния си маршрут и защо е вързал кучето си, все въпроси, на които досега отговор не е намерен. 

Ако обаче случаят се разгледа в светлината на другата версия на полицията - "самоубийство", то тогава отговорите на тези въпроси са ясни. 

Мъжът се е усамотил, вързал е кучето, за да не избяга или да нападне първия, който се приближи до него, и тогава е сложил край на живота си. 

Начинът, по който куршумът е проникнал в тялото му, показва, че по време на стрелбата той е бил седнал. 

Кои са фактите, които на този етап не кореспондират с версията "самоубийство"? На първо място, разбира се, е липсата на оръжие. Тъй като районът е щателно обследван, единственият възможен вариант е някой от хората, които са били на местопрестъплението, да е взел пистолета. Защо обаче някой би поел подобен риск? 

Втората въпросителна е начинът на стрелбата. По-големият процент самоубийци стрелят в главата си - в слепоочието,  под брадичката или налапвайки дулото. Малцина са тези, твърдо решили да свършат със себе си, които избират да стрелят в сърцето си, защото рискът да не уцелят и само да се наранят, е огромен. Освен това при близка стрелба или упор по кожата остава т.нар. барутно петно. 

И при евентуално самоубийство отново на дневен ред излиза мотивът. Според приятели на Данаил той е бил мъж на честта, отговорен и почтен. "Той имаше момиченце, което обожаваше. Сигурен съм, че никога не би посегнал на себе си", твърди приятелят му. 

Дъщеря му живее при първата му съпруга в София, но той често я вземал и в Пловдив. Тук Данаил живее с приятелката си и дъщеря й. 

Според други обаче честолюбието и желанието да удържиш на дадена дума също могат да бъдат мотив за самоубийство. 

Възможно ли е проблемите в бизнеса, които Божилов е имал, да са наклонили везните и той да е изпаднал в депресия? Справка показва, че фирмата му "Денито" през последните години е на загуба. Според съседи прекарвал доста време вкъщи. "И да е имал проблеми, едва ли ще ги сподели. Просто не беше от хората, които се оплакват", коментират близки. 

Всъщност едната от двете версии ще отпадне в момента, в който има категорични доказателства дали по ръцете на Данаил има следи от барут. Тогава ще стане ясно дали в чантичката си Божилов е носел пистолет и дали е стрелял с него. Мъжът има регистриран законен пистолет.

В момента се извършват различни експертизи, резултатите от които трябва да станат ясни много скоро. 

Данаил ще бъде погребан в родната си Дупница, но датата все още не е определена, тъй като от прокуратурата не са освободили трупа.