Една от най-известните скулптори в Пловдив, която бе поставена по случай приемането на България в Европейския съюз в момента се премахва от фирмата изпълнител под зоркия поглед на автора й Жорж Трак. Тъй като той е отказал тя да бъде съхранявана в общинското предприятие, той ще я вземе на съхранение при него.

По-рано кметът заяви, че все още юристи преглеждат документите за скулптурата, тъй като се оказа, че тя е била дарена на Община Пловдив, а не закупена. Въпреки това, градските власти ще позволят на Жорж Трак да я прибере при него. Все още не е ясно къде ще бъде позиционирана наново, като решението ще бъде взето съвместно между скулптора и общинския съвет.

Часове преди да започне демонтажът, авторът на композицията Жорж Трак написа в профила си каква е била идеята и символиката при създаването й във Фейсбук: "Изкуството има това качество, че то материализира идеи, послания и чувства.Някой са поднесени с по-общодостъпни изразни средства, други с по-провокативни, а трети със скандални. "Спиралата" е знаково послание за безкрайния кръговрат на нашия свят, подсилен от кинетичното усещане на обструените с вода и светлина форми. Тя напомня за безкрайното развитие на живота във водна среда. Поставена в деня на нашето приемане в Европейския съюз, напомня от къде е започнало формирането на Европейската цивилизация т.е. Стара Европа и е символ на надеждата от този акт. Отчетливо се виждат 12-те винта на спиралата, символ на цикличноста и времето под знака на което измерваме съществуванието си. И най-вече фонтанът е един енергиен мост между материалния и духовния свят реализиран от неръждаема хром-никелова стомана във водна среда".