Фолклорът е жив и всяка неделя пловдивчани и гости на града продължават да спазват традицията, хващайки се за ръце на площад "Централен" и изразявайки родолюбието си по един от най-старите познати начини - танца.

Хорото е уникално всеки път, тъй като в него се включват различни хора, без значение от пол, възраст, дали са професионални танцьори или не. Това, което ги свързва, е любовта към традицията и танца. Хорото събира не само танцьори, но и много зрители. Родители водят децата си, за да ги запознаят с магията на народния танц.

В последните седмици и в пек, и в дъжд, пловдивчани не се отказват от неделната инициатива и се събират в центъра на града, където влагат цялата си енергия и разпускат под звуците на популярни мелодии.

Тази неделя обаче, освен един от най-прекрасните празници – Цветница, „Хора за хората” отпразнуваха и своя трети рожден ден. И както празника е двоен, така и настроението достигна своята връхна точка.

В националната инициатива „Хора за Хората” са включени още 25 града, които по едно и също време в неделя,преди залез слънце, играят на най-голямото национално ХОРО.

Самата инициатива започва от София, като идеята е да се възроди старата българска традиция -  всички да излезнат на мегдана и да се хванат ръка за ръка, заедно на кръшно българското хоро!

“Всеки е добре дошъл да стане част от хорото, като целта е да "запалим" колкото се може повече хора по българското, да възродим българската традиция!” – агитират организаторите.

Настоящ организатор, който е почти от самото начало, е пловдивчанинът Стоян Станковски, а създателка на пловдивското хоро е Весела Кодинова!

За организацията по случай рождения ден на Хора за хората се погрижи Вероника Чаушева – младо момиче, което носи България и традициите в сърцето си, както и други редовни участници от неделното хоро. Вероника, която се появи на тържеството облечена в автентична носия от Старцево е част от инициативата още от самото начало, когато се заражда идеята.

„Самият рожден ден мина страхотно, с много хора, прекрасни усмивки и незабравими емоции!” – споделя Вероника Чаушева.

Най-голямата изненада на тържеството по случай 3-тия рожден ден, бе специално изработена торта за около 150 човека, под формата и цветовете на българския трибагреник.

На празничната трапеза имаше още пити, приготвени от момичетата от хорото, бонбони и вино!

Дъждът не уплаши пловдивчани и на площада се събраха около 150-200 души. Торта имаше както за играчите, така и за всички, които станаха част от празника!

Дрес кода за събитието пък беше народна носия, за тези които имат такава разбира се! Така 20-30 човека се премениха в празнична премяна и придадоха цвят на хорото с носиите си!

За да бъдат запечатани прекрасните моменти бяха поканени и няколко фотографа, които събраха емоциите в красиви снимки.

„За мен е чест и гордост,че съм част от ХОРОТО! Приканвам всеки,който желае да заповяда,да се присъедини към нас, всяка неделя от 18:00 на площада пред военния клуб, за да усети магията на българското ХОРО!” – споделя още Вероника Чаушева.

Часът на хорото се променя,спрямо сезоните от 16:00 зимата,17:00,18:00ч. пролетта и 19:00 лятото.

Всички промени може да следите във Фейсбук групата - Хора хората Пловдив, част, от която са около 2000 човека и всеки, който има желание може да се присъедини! Там може да видите и много клипове направени на хорото от всяка неделя!