Редица противоепидемични мерки падат на 1 март. Вече е факт заповедта за отваряне на заведенията и нощните барове. Съгласно разпоредбите, се разрешава провеждането на присъствени учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. От 1 март се разрешава провеждането на групови туристически пътувания с организиран транспорт в страната, а от 1 април - и в чужбина.

Ето кои противоепидемични мерки отменя новата заповед и откога:

Официално! Заповедта за отваряне на заведенията вече е факт, ето откога ще работят бароветеТе ще работят при спазване на противоепидемичните мерки

В навечерието на 1 март стана ясно, че в Пловдивска област започват масови проверки за спазване на епидемичните мерки. Още на 1 март с отварянето на заведенията, хайки от служители на Здравната инспекция и полицията ще следят стриктно какво се случва по ресторантите.

Хайки от полиция и РЗИ тръгват по заведенията в ПловдивВсички инспектори са мобилизирани и екипите вече са сформирани

Междувременно броят на хоспитализациите в Пловдив отново тръгна нагоре. Данните към 21 февруари показват, че само за седмица заетите легла за активно лечение са се увеличили с 353. Леко увеличение има и при хоспитализираните пациенти с COVID-19.

Увеличават се пациентите в болниците в ПловдивНай-много хоспитализирани с COVID-19 има в УМБАЛ „Свети Георги”

139 са новодиагностицираните с COVID-19 в Пловдивска област през изминалото денонощие. Общо случаите, регистрирани в Националната информационна система, са 22253. Оздравелите през денонощието са 27, а излекуваните от началото на епидемията вече са 17729. Ето и данните от Пловдивска област за последното денонощие:

Четирима души починаха с коронавирус в Пловдивско27 са оздравелите за денонощието

Председателят на пловдивския общински съвет Александър Държиков се нареди на шесто място в листата на ГЕРБ-Пловдив за изборите на 4 април. В листата няма представители на СДС, които ще се явят в коалиция заедно с ГЕРБ на бъдещия вот.  Управляващата партия се цели да вземе пет места от Пловдив. Лидерът на партията Бойко Борисов води листата, като ако предпочете да влезе в парламента от София, то Държиков ще има шанс за депутатско място. 

Листата с кандидат-депутати на ГЕРБ-Пловдив вече е готоваВижте кои са претендентите за новия парламент

Остри настроения в градския съвет на БСП след подмяната на листата от страна на Корнелия Нинова. Според пловдивските социалисти, това е в абсолютно нарушение на устава на партията, а внушенията за констатирани нарушения са абослютно безпочвени. Градският съвет е обиден от отношението на ръководството на БСП в хода на предизборната кампания. На снощното заседание е бил обсъждан вариант всички да подадат оставка, заради пълното игнориране на решенията на местната организация, но в крайна сметка не се е стигнало до там. 

Градският съвет на БСП: След подмяната на листата, Нинова носи цялата отговорност за изборитеЕдноличното решение на председателя на партията не остави нито едно от знаковите лица, явно се страхува от преференциален вот

Решението на Министерския съвет да прехвърли управлението на Епископската базилика на Филипопол за управление на Археологическия музей не е грешка, а стъпва върху Закона за културното наследство. Това става ясно от отговор на Министерство на културата, което е подготвило документа, гласуван на правителственото заседание. Кабинетът реши да предостави безвъзмездно управлението на чат от имот - публична държавна собственост, на Община Пловдив за срок от 10 години.

Министерството на културата: Голямата базилика трябва да се стопанисва от Археологическия музей според законаСтопанин на новия обект под тепетата трябваше да бъде "Старинен Пловдив”

За поредна вандалска проява сигнализираха пловдивчани. Счупена е паметната плоча на Никола Петков, намираща се до Техникума по дървообработване. Оказа се, че поражението се е случило преди месец, но сигнал е подаден едва днес. 

Счупиха паметната плоча на Никола Петков в ПловдивСигнал за поражението е подаден месец по-късно

Съдът отстрани управителя на МБАЛ "Велинград" от заеманата от него длъжност. Жеко Чешмеджиев е обнинен в източване на здравната каса. Според прокуратурата, той е използвал неистински документи, в качеството си на длъжностно лице, пред директор на РЗОК - Пазарджик. 

Припомняме, че директорът попадна в полезрението на медиите след разследване на Тина Ивайлова. В поредица от материали медията ни разказа за акциите и разкритията за злоупотреби в болницата във Велинград. Показахме как се купува болничен, без да имаш заболяване и как се настаняват фиктивни пациенти в болница. Показахме ви как схемата работи безпрецедентно дори и в момент, когато полицията и прокуратурата водят разследване срещу управителят  д-р Жеко Чешмеджиев за източване на Здравната каса чрез фалшиви сертификати. 

Отстраниха управителя на болницата във Велинград, обвинен в източване на Здравната касаЖеко Чешмеджиев застана пред съда днес

Окръжният съд настани за изследване в психиатрично заведение Антон Малаков, който уби баща си в центъра на Пловдив.  87-годишният Георги Малаков бе намерен в безпомощно състояние в дома си, а по-късно умря от раните си. Инцидентът стана преди два дни, а соченият за убиец бе задържан. Георги и Антон са живеели сами на третия етаж в сграда в центъра на Пловдив. 

Съдът прати Антон, убил баща си в центъра на Пловдив, за 30 дни в психиатрия57-годишният мъж е бил неадекватен след престъплението

Пловдивчанин отива за една година в затвора, след като го спипаха друсан зад волана. Тест с драг чек е отчел положителен резултат за опиат. Шофьорът е бил арестуван през април в Кършияка. Той управлявал колата на свой приятел в локалното на булевард „България”, посока Панаира. В същото време пред входа на Трета пожарна е бил позициониран екип на Пътна полиция. На униформените направило впечатление, че водачът на автомобила независимо, че забелязал знака за „Забранено преминаване“, навлязъл в забранената за придвижване зона.

Пловдивчанин с ефективна присъда оспорва наказанието! Не се друсал, а пил кафе с цигараШофьорът е бил арестуван през април в Кършияка

Задържаха побойника от Изгрев - Живко Георгиев. Преди 20 дни той е заснет да нанася побой над друг млад мъж пред денонощен магазин в Пловдив. Инцидентът е станал на 6 февруари около 20 минути преди полунощ. 26-годишният младеж се прочу още преди три месеца след нелеп опит да избяга от полицията, хвърляйки се в Марица. 

Побойникът Живко от Изгрев - задържан! Жертвата - неизвестнаТой е дал пълни обяснения

Малко, след като TrafficNews съобщи новината, с редакцията ни се свърза и самият Живко. Той бе категоричен, че не е престъпник, а в случая е бил нападнат. По думите на Живко пловдивчанинът му се нахвърлил, след като му поискал цигара. Мъжът му предложил да допуши неговата, тъй като нямал повече в себе си. Така се стигнало до боя.

Живко от Изгрев: Бях нападнат заради цигара, защитавах се26-годишният е дал пълни обяснения по случая в Шесто районно

Кметът на Пловдив Здравко Димитров и зам-кметът по транспорт Тодор Чонов инспектираха строителството на стадион "Христо Ботев".

Усилено се работи по сектора за гости, който беше сменен. На този етап трибуна "Север" е доста напреднала, а централната трибуна, която беше на кота 0, вече придобива все по-внушителен вид.

Здравко Димитров: Ще решим проблема със седалките и дофинансирането на Колежа„Ще е добре за всички пловдивчани стадионът да бъде завършен", коментира кметът

Локомотив не успя да победи Етър и направи 1:1 у дома. Минчев откри в 42-та минута, а Пламен Крачунов в 72-та успя да изравни. Така "смърфовете" не успяха да зарадват своя собственик Христо Крушарски, който празнува днес рожден ден.

Локо не успя да зарадва Крушарски за рождения ден"Смърфовете" направиха 1:1 като домакин на Етър