Съдът отстрани управителя на МБАЛ "Велинград" от заеманата от него длъжност. Жеко Чешмеджиев е обнинен в източване на здравната каса. Според прокуратурата, той е използвал неистински документи, в качеството си на длъжностно лице, пред директор на РЗОК - Пазарджик. 

Припомняме, че директорът попадна в полезрението на медиите след разследване на Тина Ивайлова. В поредица от материали медията ни разказа за акциите и разкритията за злоупотреби в болницата във Велинград. Показахме как се купува болничен, без да имаш заболяване и как се настаняват фиктивни пациенти в болница. Показахме ви как схемата работи безпрецедентно дори и в момент, когато полицията и прокуратурата водят разследване срещу управителят  д-р Жеко Чешмеджиев за източване на Здравната каса чрез фалшиви сертификати. След разследването на Glas.bg Антикорупционната комисия установи конфликт на интереси по отношение на д-р Чешмеджиев. 

Показахме удостоверенията и сертификатите за завършени курсове за професионална квалификация на д-р Жеко Чешмеджиев - управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари-д-р Мустафа Фарук и д-р Иванка Русева.

От МУ-Пловдив и МУ-София не откриха такива удостоверения и сертификати. Д-р Мустафа Фарук отрече категорично да е посещавал курс от 15-дни. Отрече и д-р Иванка Русева. Прави впечатление, че през 2019 г. откогато е сертификатът, тя е била на 76 години.

Днес съдебният състав прецени, че оставането на обвиняемия на длъжността управител на „МБАЛ Велинград“ ЕООД ще попречи на обективното, всестранно и пълно изясняване на обстоятелствата по делото и поради тази причина го отстранява от длъжност.

Определението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд - Пазарджик в тридневен срок.

Разследване: Още разкрития за злоупотреби в болницата във Велинград (ll част)Ето какво установи Антикорупционната комисия