Турският гражданин Джемал Караджа, който предизвика мелето с четирима загинали на АМ Тракия, застана пред магистратите в Апелативен съд – Пловдив. Съдия Веселин Ганев даде ход на делото, като е осигурен преводач на Джемал, тъй като той не говори български език.

Прокуратурата иска налагане на най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража заради неоспорими доказателства, че Джемал Караджа е причинил катастрофата и смъртта на четирима души.

Той не е осъждан, но според прокуратурата може са се укрие, тъй като няма жителство в България, има германско гражданство. Роден е в Германия и там живее със семейството, минавал е през България транзит.

Адвокатът, който защитава Джемал Караджа, помоли съдът да отмени наказанието, тъй като Окръжен съд се е  позовал на полицейските свидетелски показания.

„Жертвите са неговото семейство и с тази трагедия ще живее цял живот. Не може в този случай да се наложи тази мярка заради това, че няма адрес в България. Той има постоянен адрес в държава член на Европейския съюз”, заяви адвокатът на Джемал. Като добави, че настоява за по-лека мярка или парична гаранция.

Караджа се съгласи с казаното от неговите адвокати и помоли да бъде освободен под парична гаранция.

Въпреки това съдът реши, че има достатъчно доказателства и има опасност Джемал да се укрие. Предстои още събиране на доказателства и процесуално следствени действия. Мярката остава задържане под стража.

Припомняме, че на 1 юли мъжът предизвика зверска катастрофа. Застанал зад волана на „Фолксваген Транспортер“, той се блъска в спрял на аварийната лента на автомагистрала „Тракия“ товарен автомобил „Мерцедес“, вследствие на което автомобилът му се преобърна.

Автомобилът ковчег от магистралата край Пловдив – смачкан до неузнаваемост СНИМКИ+ВИДЕО

При катастрофата загинаха двегодишният му син, 50-годишната му тъща и двете сестри на съпругата му /24 и 29 г./. От показанията на свидетели и огледа на местопроизшествието се стигна до извода, че турският гражданин е карал с несъобразена скорост в аварийната лента на автоматистралата.

При инцидента имаше още двама пострадали - жена и 7-годишно дете. Няма данни за употреба на алкохол и наркотици от 36-годишния шофьор на камиона.