На Великден по стара традиция на тарапезата трябва да има печено агънце. Според дядо Христо от пловдивското село Чоба то задължително е приготвено на пещ. „Това е традицията в нашето семейство, откакто се помня”, разказва пред TrafficNews.bg възрастният мъж.

В двора на семейната му къща е изградена малка фурна, в която се приготвят празничните гозби. Рецептата се предава от поколение на поколение, а фурната е същата като тази, в която навремето са готвели неговите баби.

 „Рано сутринта паля огъня. По цвета на тухлите разбирам кога е готова фурната. Ей това е най-големият майсторлък – да сложиш тавата с агнето в точния момент”, смее се той. След това замазва вратичката, за да не влиза въздух. И след 4 часа празничната гозба е готова.

Що се отнася до агнето, най-добре да е с тегло до 20 килограма. „Сега младите домакини слагат какви ли не модерни подправки. Някои добавят бира. Не е нужно”, казва дядо Христо. Плънката се прави само от дреболиите, ориз, пресен лук, джоджен и малко черно пиперче. Агнето се пълни и се зашива. Намазва се със сол, масло и червен пипер. „Преди да се мушне във фурната, се добавя водичка и се завива във фолио”, разказва мъжът.

Според него най-подходящото питие е биричката и бялото винце. „И най-важното е всички близки да са на масата”, категоричен е дядо Христо.