Собственик на мелница в Криводол си купи имот, но получи заедно с него и цяла незаконна махала, пълна с роми. Обикновено в подобни случаи натрапниците се прогонват дори с цената на скандали, съд и намеса на полицията.

Мирослав Веселинов обаче избра неочаквано и твърде радостно решение за ромите. Земеделецът е на път да подари терените, върху които са вдигнати ромските къщи, на шесте цигански семейства, самонастанили се в неговия имот, пише "24 часа".

“През май миналата година участвах в обявен от НАП търг, спечелих и закупих няколко от обявените за продажба имоти - разказва Веселинов. - Един от тях бе 27 дка земеделска земя според кадастъра на общината в землището на с. Краводер.

Когато отидох да огледам придобивката си там, се оказа, че на около 4,5 дка от този имот в самия край на селото има 11 къщи и всякакви постройки на малка циганска махала.” Това обаче не е единствената изненада за арендатора. На останалите около 22,5 дка от имота преди десетина години е била изградена дренажната система на селото, спасяваща го от зачестилите наводнения в района с високи подпочвени води. 

А като защитена зона това прави земята неизползваема за каквито и да е земеделски нужди. Защо изградената с повече от 140 хил. лв. европейски пари дренажна система не е била отбелязана върху кадастъра на общината, е въпрос, на който никой в криводолската управа не пожела да отговори.

Сагата започва няколко години преди това, когато заради неплатените си данъци община Криводол натрупва около 700 хил. лв. дълг към НАП. От агенцията търсят дълго време, но неуспешно всякакви начини да си вземат дължимите пари и накрая искат от управата да им предостави списък от свободни общински имоти, които да продаде и да покрие поне част от дълга.

“Знам разправиите около този дълг, защото тогава бях председател на общинския съвет в Криводол - спомня си сегашният кмет на Краводер Илия Перчинков. - На заседание съветниците гласуваха предложението на кмета Петър Данчев да се изтегли целеви заем, с който да изплатим дължимите пари на НАП.

В окончателното решение обаче целта на кредита е пропусната. Общината получи искания заем, но парите бяха изразходвани за много други дейности, а дългът към данъчните си остана висящ.” 

 Още по-заплетена ситуация предизвикват от общинската управа на Криводол, когато предоставят на НАП списък със земеделските си имоти за продажба. Два от тях, пак в землището на Краводер, носят един и същи номер върху кадастралната карта.

Така купувачът Веселинов е заблуден, че си купува голяма нива в средата на масива край селото, а всъщност му предоставят непродаваемата по принцип дренажна система.

“Отправих няколко молби до кмета на Криводол Петър Данчев да разменим имотите и да ми се предостави друг равностоен, който може да се използва като земеделска земя, за която всъщност платих около 500 лв. на декар при търга - казва Веселинов. - Получих отговор от зам.-кмета Петър Кацарски, който ме уведоми, че трябвало да гледам какво купувам.”

Това обаче не стига ситуацията да стане по-абсурдна, та кметът Данчев контрира претенциите на арендатора, като подава жалба на прокуратурата, че върху закупения от Веселинов имот има незаконно строителство, визирайки съществуващата там поне от 30 години циганска махала.

За изградената преди години дренажна система обаче не става и дума, сякаш тя продължава да не съществува за общината в Криводол. От прокуратурата обаче не виждат вина, заради която да санкционират земеделеца Веселинов, и препоръчват на кмета и общината сами да си оправят бакиите.

Докато продължава пълната с обрати битка с общината в Криводол да получи годна за земеделие земя, вече като въведен във владение на неизполваемия си имот Мирослав Веселинов се консултира с кмета на Краводер Илия Перчинков и решава да дари на заселилите се незаконно 6 цигански семейства земята, върху която са построили паянтовите си къщи. 

 Веселинов дори плаща хонорара на нотариуса, за да узакони сделката. И обещава на ромите помощ, за да узаконят и постройките си върху вече собствената им земя. Прави го, според собственото му признание, защото ромските семейства в Краводер са работливи хора, които имат право на шанс да живеят като напълно законни граждани.

“Не правим пакости и не се занимаваме с кражби, а си изкарваме хлеба с каквато работа намерим”, казват в един глас циганите пред кмета Перчинков, койтов потвърждава думите им. И обещава да направи всичко възможно да завърши и процедурата по узаконяването на техните къщи.

“Голям човек излезе Веселинов, много сме му благодарни за това, дето направи за нас”, казва Йорданка Петрова от махалата, която притичва, щом вижда на улицата им да спира колата на кмета.

В ромската махала са останали само жените, които се занимават с малките си деца, по-младите мъже през деня търсят препитание в Криводол или в околните села по различни социални програми. Някои пътуват всеки ден до Враца, където са наети по много строителни обекти.

“Много добре стана това, което направи тоя човек Миро Веселинов - включва се най-възрастният жител на махалата Димитър, който излиза от крайната къща на уличката. - Благодарни сме му много и ако имаме с какво, бихме го позлатили. След жалба до прокуратурата направо бяхме заплашени да ни съборят всичко и сигурно да ни изселят. Тоя мъж видя какъв ни е халът и ни спаси. Направи повече от всички политици, дето ни лъжеха през годините.”