Градската администрация започва да разглежда проектните фишове за мерки по енергийна ефективност  по „Региони в растеж”, обяви кметът Иван Тотев. Той обясни, че проектите, които са входирани са над 50, като скоро ще започне тяхната оценка.

Градоначалникът заяви, че е имало недоволство от граждани за методиката, която е определена от Община Пловдив  за типовете сгради, които ще са приоритет.

„Санирането в Пловдив започна много бавно,  а накрая вече имаше толкова много желаещи за блокове, сгради и къщи. Но няма такива пари към момента. Надяваме се догодина правителството отново да отвори програмата”, каза Тотев.

Проектите, които ще са приоритет са част от културната инфраструктура, сгради в зони за въздействие по „Региони в растеж”, както и такива в Централна градска част, зоните около Капана, Тютюневия град и други в централна градска част.

Най-голямото неизхарчено перо е именно за енергийна ефективност. В договорните 80 млн. лева за всички дейности по „Региони в растеж” влизат преобразяването на зоната в карето между „Марица- Юг”, „Източен”, „Цар Борси III Обединител” и „Кн. Мария Луиза”, предгаровия площад и квартал „Гладно поле”. В проекта е заложено, че  освен тези проекти, трябва да се санират сгради за 18 милиона лева, тъй като са неизменна част от „Региони в растеж”.

Припомняме, че преди дни Община Пловдив пусна обществена поръчка за саниране на 5 сгради от предходния програмен период на оперативната програма.

Започва санирането с европари в Пловдив, дават 3 млн. лева за обновяването на 5 блокаНай-големият обект е на бул. "Васил Априлов" в "Централен" с близо 60 апартамента