Общинско предприятие „Чистота” е пуснала обществена поръчка за 3 млн. лева за закупуване на подземни контейнери за смет, научи TrafficNews.bg.  Сумата е прогнозна и е за следващите три години, но тя е без осигурено финансиране, обясни директорът на ОП-то Иван Стоянов.  Той обясни, че ще се направят разчети от бюджета на предприятието, което се формира от такса смет и тогава ще се закупят контейнерите. Те ще бъдат с различна големина - между 2,5 – 5 кубика.  

Първата улица, в която се вградиха подобни съоръжения е улица „Отец Паисий”. Следващите улици, на които ще се вкарат контейнерите под земята са улиците  „Иван Вазов”, „Филип Македонски”, „Христо Г. Данов”, „Гладстон”, Цар Борис III Обединител” и други в централна градска част.

Освен централна градска част, идеята на Иван Стоянов е подобни контейнери да бъдат сложени и край големите жилищни комплекси, които изпитват проблеми с казаните за смет.

„Контейнер от 5 кубика замества 5 обикновени казана. Край комплекс „Оазис” например, ще сложим три и там проблемите би трябвало да се изчистят”,обясни директорът на ОП-то.

Подземните контейнери са приспособени за разделно събиране на отпадъци. Съдовете са поставени в специално бетоново корито. Над земята ще се намира само приемното устройство, което е високо 90 сантиметра. 

Според предварителните разчети със сумата от 3 млн. лева ще могат да се купят около 250-300 подземни контейнера.