Светият синод на Българската православна църква обърна палачинката за позицията си,  че не приема тоталната забрана заа физическо и психическо насилие над децата, заложена в Националната стратегия за детето. 

Първоначално БПЦ  видя в документа опит да се отнемат права на родителите, което пък беше изтълкувано в социалните мрежи като подкрепа за шамарите като възпитателен метод.

Днес Синодът свали от сайта си становището, което беше публикувано в края на миналата седмица. БПЦ взе завоя и чрез изявления на отделни митрополити, като русенският владика Наум дори призна, че "подобен документ не е бил официално обсъждан в заседание на Св. Синод на БПЦ-БП".

Обратът е бил съпроводен и с бурен скандал като лично патриарх Неофит е потърсил сметка защо подобно становище се е появило като официална позиция на БПЦ, съобщиха пред TrafficNews.bg източници от Синода.

Според тях отговорността за гафа е на Ловчанския митрополит Гавриил, който обаче се опитал да прехвърли отговорността на сътрудничка. За това стана ясно и от изявлението на дядо Наум.  

 "Текстовете на "Становището", обвързващи БПЦ-БП като институция, са лично творение-проект на г-жа Десислава Панайотова, сътрудник в Отдел "Културно-просветен" при Синодалната канцелария, но това в никакъв случай не означава, че Св. Синод ще ги приеме безпрекословно и недвусмислено", заяви още митрополит Наум. Той се разграничи и от най-спорните моменти в становището. 

"БПЦ, като хранител на българщината и моралните ценности в българското семейство, винаги ще поощрява етичните норми на възпитание, но не ще толерира по какъвто и да било начин насилието над деца, под каквато и да било форма, особено ако това се обвързва с т. нар. "религиозно образование и възпитание”.

Въпросите, свързани с абортите и децата в риск, са тема на бъдещо задълбочено обсъждане в българското общество, като касаят адекватни разсъждения относно Божията повеля, достойнството на жената-майка, както и значимостта на всеки конкретен случай, свързан с домашното насилие и конкретното насилие над жени.

Всички други теми, касаещи образованието и възпитанието на българските деца, следва да бъдат обсъждани от съответните педагози и специалисти, имащи мнението и на богословската наука, като по този начин би могъл да се очертае най-точен и правилен подход за бъдещи препоръки по поставените въпроси", пише митрополит Наум.

Малко по-късно вината за гафа с „подкрепата за шамарите” лично пое Ловчанският митрополит Гавриил, който пусна изявление в сайта на Синода.

В него владиката обяснява как Патриаршията късно е разбрала за общественото обсъждане на "животрептящия" въпрос за стратегията за бъдещето на децата и, тъй като не намерил хора, които да напишат становището, възложил задачата на Десислава Панайотова. Служителката написала текста, но митрополитът нямал време да прочете последния вариант, който бил публикуван на сайта.

Ето и пълното изявление на митрополит Гавриил.

"Около 4 дни преди 8 февруари разбрахме, че последният срок за давене на становище в сайта на Министерски съвет за обществено обсъждане е 8.02.2019 г. Лично към мене се обръщаха много хора, като молеха непременно по този животрептящ въпрос, касаещ бъдещето на децата на България, Св. Синод да даде становище. Обърнах се към хора, с които Св. Синод работи, които са помагали за изработване на концепции и становища по разни въпроси, но никой от тях нямаше в момента готовност да предложи текст по въпроса. Само Десислава Панайотова беше работила по въпроса и написа

Проекто-текст на становище на Св. Синод за Стратегията. След прочитане на нейния материал бяхме ѝ казали да го съкрати и най-много да наблегне на въпросите, които се поставят за разглеждане в новата Стратегия за детето, като за абортите с 2-3 изречения да потвърди тяхната неприемливост от Св. Църква. Последната ѝ редакция аз нямах време да прочета, но бях сигурен, че е спазила указанията.

Оказа се, че тя почти не е променила предишния си текст. Гл.секретар на Св. Синод еп. Герасим на 06.02. разпрати текста на всички митрополити от Св. Синод на БПЦ. Никой от владиците не отговори, че е против, нито имаше предложения за коригиране на текста, а двама митрополити са казали, че Проекто-становището да се пусне в сайта на МС, за да спазим срока 08.02., а после то трябва да се доусъвършенства.

Трябва да отбележа, че по повод публикуваното становище в сайта на МС, където са публикувани неговите последни 3 точки, много родители благодарят на Св. Синод на БПЦ за това, че с нашата своевременна честна църковна позиция ние сме защитили бъдещето на българските деца".

От изявленията до момента не става ясно дали Синодът ще се произнесе с ново становище по стратегията за децата.