Движението през прохода „Рожен“ се ограничава за периода от 06:00 часа на 19.07.2019 г. (петък) до 06:00 часа на 22.07.2019 г. (понеделник), поради провеждане на Събор на народното творчество и животновъдството „Рожен 2019”.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че засегнат ще бъде участъкът от път II-86 Пловдив – Чепеларе – Соколовци – Смолян от км 84+360 (кръстовище за к.к. Пампорово) до км 95+653 (пътно кръстовище за с. Момчиловци в с. Соколовци).

За движение на транзитно преминаващите пътни превозни средства да се използва  обходен маршрут: Проглед – к.к. Пампорово - Смолян – Соколовци и обратно, като през този период, отпада забраната за движение на МПС с маса с товар над 3,5 т. през републикански път ІІІ-8641 Пампорово –Смолян.

Промените в режима за движението ще се сигнализират с пътни знаци и указателни табели, а водачите ще бъдат информирани своевременно и насочвани по отбивния маршрут от регулировчици.

В района на събора организацията на движение ще се осъществява от служители на МВР.

На територията на събора е забранено спирането и паркирането на моторно-превозни средства в лентите за движение от двете страни на пътното платно. Паркирането следва да се извършва само в определените за това места. При извършено нарушение автомобилите ще бъдат репатрирани, а на нарушителите ще се налагат административни санкции.

Създадена е времена организация на движението на моторни превозни средства  и алтернативни маршрути:

Поради очаквания повишен трафик на движение по път II-86 Пловдив – Смолян, препоръчваме на водачите на товарни автомобили да  използват следните обходни маршрути:

- Пловдив - Кричим – Девин – Стойките - к.к. Пампорово – Смолян и обратно;

- Пловдив – Кърджали – Ардино – Смолян и обратно.

Препоръки към гражданите преди и по време на провеждането на Националния събор на народното творчество и животновъдство „Рожен 2019“:
• При пътуване с личния си автомобил към събитието, по време на протичането му и при движение в колона, не предприемайте рискове от изпреварване. Задължително използвайте обезопасителни колани на автомобили;
• Изпълнявайте стриктно указанията на полицейските органи, когато навлизате в периметъра на събора,;
• При паркиране на автомобила си, проверете дали всички врати са заключени. Не оставяйте в колата ценни вещи;
• Не оставяйте без надзор децата си;
• Дръжте дамската си чанта плътно до себе си, с възможност да я виждате;
• При наличие на по-големи парични суми във Вас, разделете ги на няколко места, които да не привличат с вида си на пачки;
• При посещение и престой в увеселително или питейно заведение, не оставяйте без надзор личните си вещи;
• Ако станете обект на престъпно посегателство, потърсете помощ в най-близкото поделение на МВР или на тел.112;
• Не забравяйте, че носенето и употреба на оръжие и пиротехнически изделия на обществени места е абсолютно забранено;
• Ако забележите съмнителни изоставени багажи, незабавно уведомете служител на полицията;
• Следвайте стриктно мерките за пожарна безопасност – забранено е паленето на огън, хвърлянето на  незагасени цигари. При възникване на огън, веднага подайте сигнал на тел.112, или на намиращия се наблизо полицейски служител.