След двайсет години военното звено „Съвместно командване на специалните операции” бе отделена като отделна структура със собствено командване. То ще е пряко подчинено на началника на отбраната.Промяната се прави, за да бъдат изпълнени ангажиментите към НАТО за развитие на българските сили за специални операции, които предвиждат създаването именно на такова звено. Това бе една от основните промени, която бе засегната по време на годишния отчет на 68 бригада Специални сили в Пловдив. 10% е ръстът на личния състав на „Съвместното командване на специалните операции” спрямо 2018 година.

Анализът бе представен от командира на „Съвместното командване на специалните операции” – генерал-майор Явор Матеев.

„Това беше плод на усилията на политическото и военното ръководство на МО и най-вече на разбирането и волята на изпълнителната и законодателната власт. Бяха направени промени в закона за отбраната през 2016 и 2019 година. Поставихме през изминалата година основите на нов учебен център. Запазихме и развихме нови съвместни подготовки и учения. Както нови връзки и взаимодействия с командванията на видовете въоръжени сили, при изпълнение на задачите, свързани с отбраната на страната, при участието на всички двустранни и многонационални подготовки. Продължихме сертифицирането на групите за спецоперации и нова група застъпи през тази година. Успяхме през годината да продължим работата по модернизацията, придобиването на нови технически средства и реновирането и изграждането на нова материална база”, заяви генерал-майор Явор Матеев.

Той начерта и основните дейности, които ще са приоритетни на „Съвместно командване на специалните операции”. По думите на генерал-майора, пред екипът се очертава изключително много работа.

„Ще продължим организационното изграждане на специалните сили, това е началото ви сме наясно, че ни чака много работа. Ще продължим съвместната работа и подготовка с родни фомолирования от системата на Национална сигурност, с които имаме съвместни задачи свързани с националния план за борба срещу тероризма”, завърши генерал-майор Матеев.

Той и колегите му се оттеглиха на закрита среща, където ще бъде представен подробно анализа на структурата.