За седем нови случая на коронавирус в Дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Броят на заразените възрастни там вече е 19. Възрастните с положителни проби за вируса са изолирани от останалите. Друг от възрастните в Дома, който е проявил симптоми, но за него COVID-19 не е потвърден, е откаран в болницата в Лом. В Дома остават петима възрастни, за които заразата не е установена. Под домашна карантина са трима от персонала, които също са с положителни проби.

"Това, от което се притеснявахме се случи. Не може в Дом при тези условия да съжителстват и заразени, и незаразени", коментира кметът на община Димово Светослав Славчев. По негово настояване от Дома бяха изведени други осем възрастни, които са с коронавирус. Седем от тях са в инфекциозно отделение във Враца, а един е в София. В болницата във Видин бяха настанени първите четирима възрастни от Дома, заразени с вируса. Двама от тях починаха, пише Bulnews.

Ново огнище на COVID-19 в областта има в Дома за възрастни хора в град Кула, където са настанени 43-ма души. С положителни проби там са 92-годишна жена и две от санитарките. Останалите проби на персонала са отрицателни. Ще бъдат тествани всичките, които са настанени в Дома.

Огнище на коронавируса във Видин е установено и в Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. Заразени са осем от настанените там, както и петима от персонала. Изследвания за вируса ще бъдат направени в още две социални жилища в областния град.