Военни сапьори откараха намерения артилерийски снаряд на столичната автогара „Юг”, заради който целият район беше отцепен още от 10 часа сутринта.

Две патрулки с полицаи и екипи на Спешна  помощ и пожарната дежуряха там, докато пристигнат военните. Те обясниха, че ще откарат боеприпаса на безопасно място, където той ще бъде обезвреден.

„Става въпрос за артилерийски снаряд, дълъг е 28 см с диаметър 7 см. Все още не може да се каже точно какъв вид е. Силно корозирал, но е много опасен, ако бъде задействан”, коментира пред TrafficNews старши лейтенант Александър Цветков, който ръководеше пристигналите сапьори от поделение 28 610  в Горна баня.

"Военнослужещите действат на основание отправено искане от главния секретар на МВР и по разпореждане на заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов", уточниха от ведомството на Красимир Каракачанов.

Автогара "Юг" се намира под трасето на метрото, което излиза над земята межуди спирките "Жолио Кюри" и "Г. М. Димитров". Наблизо е големият модерен жилищен комплекс на фирмата „Есте Пропъртис“, собственост на братя Домусчиеви.

 „Снарядът беше до кофите с боклука, полицията дойде в 9,30. Не е ясно кой го е домъкнал и къде го е намерил. Нямаше паника, веднага изведоха пътниците и служителите от автогарата”, разказа продавачката на вестници от най-близката сергия.

Докато се чакаха сапьорите, автобусите продължиха да се движат по график, но тръгваха извън отцепения район.

"Пътувам за Елин Пелин, ще тръгнем навреме, но ми обясниха, че автобусът е извън автогарата", обясни пътник. Друг пък се чудеше колко пъти са разкопавали наоколо, а чак сега са изровили снаряда.

 

Евакуираха автогара "Юг" в София заради стар снарядЧакат сапьори от Горна баня да го обезвредят