Българските евродепутати, държавата и транспортният бранш да обединят и координират усилията си за спирането на пакета "Мобилност" в сегашния му вариант, който ощетява родните превозвачи. Около тази теза се обединиха участниците в пресконференцията, посветена на бъдещата дейност на нашите представители в новия Европарламент.

" Не знам по друг национален въпрос да е имало такова обединение. Говорим за 17% от БВП и над 150 000 работни места в транспортния бранш. Важна е координацията между всички нас. Начертахме няколко задачи, които трябва да следваме в Европейския парламент. Тази тема няма политическо разделение. Ще направя всичко възможно да имаме единна българска делегация по темата.  Ще търсим начин да избегнем организираната вече кампания срещу нашите интереси. Не говоря само за българските, а и за тези на останалите държави от периферията на ЕС", заяви  евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки

"От името на делегацията на БСП искаме да изразим позицията, че ще продължим да защитаваме българските национални интереси в този бранш. Заявили сме участие в комисията с транспортните дейности. Когато целта е обща и ясна, вярвам, че ще успеем заедно да се преборим за резултатите, които искаме. Ще действаме заедно да защитим българския национален интерес и бранша", увери и Цветелина Пенкова от името на българските евродепутати социалисти.

"Транспортния бранш е загрижен за пакета "Мобилност". Миналия понеделник излезе статия в Politico, която описва бойния план на България срещу мобилния пакет. Ние с притеснение разбираме, че западните ни колеги ще се опитват да разбиват стратегията ни по отношение на този пакет. Благодаря на медиите, които винаги досега са ни подкрепяли, но мисля, че следва да си ограничим изказванията в рамките на това, че ще се опитаме да постигнем балансирани текстове", каза Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи. Той изрази надежда българските евродепутати задружно да отстояват интересите на нашите превозвачи.

Според Арабаджиев България има свой фаворит за председател на транспортната комисия в европарламента, който е от близка до нас държава. Ако избирането му се провали, битката ще бъде да имаме поне един докладчик в комисията.

"Очакваме пълен синхрон между българските евродепутати за пакета "Мобилност". Ние с министър Желязков се опитахме да им дадем мотивиран отговор защо този пакет е против интересите на общия европейски пазар. Посланията, които трябва да дадем е, че всички европейски граждани ще усетят промените. Ще има проблеми с доставките на стоки", предупреди Арабаджиев.

Той призова родните евродепутати да работят с групата на Зелените в европарламента. "Този мобилен пакет нарушава филисофията на Европейския съюз за един по-зелен континент. Очакваме от всички вас, да търсите съмишленици, очакваме от ПЕС работа с Испания и Португалия. Очакваме от представителите на ГЕРБ работа в ЕНП. Трябва да се обединят всички усилия, за да може да постигнем напредък", заяви още Арабаджиев.

"Освен потвърждаване на всички теми, които определят яснотата на българската национална позиция, ние поговорихме много ясно във времеви аспект за ангажиментите на отделните институционално представени отбори в Съвета на Евросъюза и Европарламента. Формира се нова Еврокомсия, нова транспортна комисия, нов Европарламент. Положителното е, че страховете от това, че национализмът ще надделее, не се оправдават.

Целта е да разширим групата на единомислещите като убедим други държави, че пакетът "Мобилност" в сегашния му вариант ще нанесе вреди на индустрията в целия бранш, а не само в периферните държави. В този смисъл ние дължим на обществото в Централна Европа и у нас яснота по ефекта, който този пакет в рамките на десетина години ще нанесе на единния пазар. Имаме пълното доверие от страна на правителството, на делегацията от нашите представители в ЕП и на бранша", на свой ред заяви транспортният министър Росен Желязков.

"Най-важното е да не оставяме привкуса, че защитаваме само наш национален корпоративен интерес. Ние защитаваме интереса на европейския пазар, свободно движение на стоки, хора и капитали. Много е важно да има яснота и активно действие по отношение на нов европейски комисар по транспорта", добави още министър Желязков.