Община Пловдив се готви за стартира един от най-амбициозните си проекти – за Hi-Tech парк в рамките на Гладно поле по „Региони в растеж”.   Вторият градски център  е една от трите зони за въздействие по европрограмата , която обаче и до този момент не е стартирала.  

Дейностите там ще започнат върху 16-те декара, които се чакат от военните.  Друг дейности по програмата са свързани с карето между бул. „Марица – Юг”, „Източен”, „Кн. Мария Луиза” и „Цар Борис III Обединител”. Там реконструкцията за 22 млн. лева приключи, но там се вкарани улици, междублокови пространства и паркови зони, които не бяха засегнати в първите поръчки. Нови ремонти там ще кипят през 2020 - 2023 година. 

На сесията в събота Общинският съвет в Пловдив ще вземе решение, с което да се осигури съфинансиране за предстоящите дейности.

За квартал „Гладно поле” съфинансирането от страна на Община Пловдив е 2,7 млн. лева. Дейностите там включват изграждането на улична и подземна инфраструктура на 16 дка.

Пътните артерии, които се включват са ремонт и удължаване на „Богомил”, ул. „Ген. Радко Димитриев” и „Георги Странски”, като така ще се свърже цялата зона от новия парк до мол „Плаза”.  Разширяване ще им и на ул. „Лев Толстой”. Овен това ще се ремонтират и двата основни булеварда покрай зоната „Освобождение” и „Санкт Петербург”.

Идеята обаче Вторият градски център или Силициева долина да се разгърне на 80 дка засега не изглеждат възможни.  Министерството на отбраната обаче прекрати договора си с Община Пловдив за прехвърлянето на по-голямата част от имотите. Военните дадоха само 16 дка, а останалите 60 дка вече са предвидени за продажба.  

По облагородяването на другата зона около Хаджи Хасан махала съфинансирането от страна на Община Пловдив ще е 352 хил. лева.  Там дейностите са разделени на четири позиции, като три от тях са озеленяване, паркова среда, детски и спортни площадки на различни зони. Най-голямата от тях е градинката на площад „Шахбазян”. Другата позиция е реконструкция на уличната мрежа в карето, които не бяха обхванати от предишните поръчки в карето.

Ще се построи ли невиждано жилищно гето в Пловдив? Каракaчанов разпродава 60 дкаМинистерството отбраната вече обяви търгове за редица имоти, пуска и казармите в „Гладно поле”

 

Преобразяването с 22 млн. лева на цяла градска зона в Пловдив приключи, другите две обаче забуксувахаИван Тотев заяви, че това трябва да е моделът на развитие в целия град и през следващия мандат