Първият вокалист и един от основателите на група „Акага” Марин Панев почина таз сутрин. За скръбната вест съобщиха от групата в официалната си фейсбук страница. 

Панев се присъединява към „Акага“ малко след сформирането й. Преди това той има два неуспешни опита в основаването на собствени банди. Мартин е първият певец на групата, която предизвиква истински фурор през 90-те години на миналия век.

„Акага“ е сред най-популярните български групи, сформирана от студенти от Националната музикална академия през 1992-а. Акага е прабългарска жрица и нейното име е предложено от Калин Вельов. Музикантите от бенда са смятани за основатели на модерния български саунд. Имат издадени 6 албума, като последният („20 години“) излиза в края на 2011-а.

Музиката на „Акага“ представлява уникална комбинация между фънк, рок, денс, соул, реге и дори хип-хоп. Ясен, Краси, Кристиян и Калин са поощрени от Иван Минчев Батето и Сашо Александров да свирят музика, смесваща джаз, блус, фънк, която някъде наричат фюжън. Началото е в Дома на културата в Металургичния комбинат „Кремиковци“, а използваното име е „Феротон“. Скоро към тях се присъединява Марин Панев.

Първите концерти на новата формация са известни под името „Феротон“ през февруари 1992-а в читалище „Славянска беседа“ и клуб „113+“. Името „Акага“ се чува за първи път на Младежката джаз сцена през май в Пловдив, а на 17 юни зала №12 на НДК е взривена от едно искрящо от енергия шоу. Няколко години групата работи на щат към БНТ. През 1998-а достига до така мечтания от всички музиканти Джаз фестивал в Монтрьо – записват няколко участия на открити сцени, а после правят записи в Холандия.