Община Пловдив очаква доклад от транспортното звено на Световната банка за състоянието на градския транспорт под тепетата, както и възможността града са създаде общинско предприятие за електротранспорт. Това заяви зам.- кметът по транспорта Тодор Чонов.

Днес се проведе среща на представителите на различните политическите групи в Общинския съвет, на която са били дискутирани възможностите за създаването на въпросното предприятие. На нея е станало ясно, че възможността Пловдив да има свое предприятие минава през търговско дружество по подобие на други общини, както и намирането на терен, където да бъде позиционирано бъдещето предприятие.

Градските власти вече са набелязали терен, който се намира в район „Източен“, който е държавен и ще бъде поискан безвъзмездно от Министерството на регионалното развитие. За сега планът е да се направи общинско предприятие и да се пуснат две линии, с които са се кандидатства за електробуси през следващия период на оперативна програма „Околна среда“. По думите на кмета Здравко Димитров това би било възможно да се стартира след около 3 години, когато минат всичките процедури и поръчки. Изчисленията са, че за да стартира едно предприятие с две линии са нужни около 30 милиона лева.

Те дадоха за пример София, която е закупила 20 автобуса за 920 000 с ДДС за бройка. Отделно са нужни назначаването на  шофьори, персонал, изграждането на станцията и други.

След доклада на световната банка, която трябва да даде и икономическа обосновка как да се направи това предприятие и дали е изгодно, може да се направят и първите стъпки по това начинание. От доклада ще стане ясно дали транспортната схема в града има нужда да бъде оптимизирана и как може да се случи това.

Според Зико, опция е тези две линии, които биха били създадени в бъдещето да обслужват учениците или съседните населени места.