Кметът Здравко Димитров смята да увеличи заплатите в общинската администрация, като първоначално то ще бъде с 10%. Намерението на кмета идва след като в началото на мандата обяви, че заплатите в Община Пловдив ще бъдат замразени заради лошото финансово състояние.

Замразяват заплатите в Община Пловдив, обединяват "Чистота" и "Паркове и градини"Пловдив е в тежко финансово състояние, посочи Здравко Димитров

Градоначалникът изтъкна, че възнагражденията са обидно ниски в градската администрация и не е справедливо спрямо служителите.

„Не може да искаме качествена услуга и мотивирани служители с тези заплати. Още повече, че няма как да привлечем млади хора в нея заради разликата с частния сектор. Знаете моята заплата е 1300 лева, която е много по-ниска от редица по-малки населени места. От нея зависи заплатата на зам.-кметовете, районните кметове, на председателя на Общинския съвет, на съветниците и на много други. Заплатите не са вдигани от 7-8 години”, каза Димитров в интервю пред Дарик радио. Той не конкретизира кога ще бъдат вдигнати заплатите, като вероятно това трябва да се случи с гласуването на бюджета през февруари.

Припомняме, че неговият предшественик Иван Тотев смяташе да увеличи заплатата си в края на мандата, но след остри реакции  в общественото пространство той се отдръпна от това предложение.   

В Пловдивска област единствено кметът на Брезово взима по-малка заплата от тази на Здравко Димитров. Например кметовете на съседните две общини – „Родопи” и „Марица”, взимат по 2010 лева на месец.

Областният управител Дани Каназирева пък получава 2200 лева заплата нето.

Кметът на Каспичан с двойна заплата на този на Пловдив – ще си вдигне ли парите новият градоначалник?Иван Тотев взима нето едва 1388 лева, само кметът на Брезово с по-ниска заплата в областта