Знаете ли, че кметът на Пловдив има една от най-ниските заплати в цялата област, в която има 18 общини? Иван Тотев от години стои на една и съща заплата, а според декларацията му за имущество за 2018-а, той е взимал средно 1388 лева на базата на трудовия му договор. Това е с 300 лева повече от средната заплата в Пловдив, но е далеч по-ниска от всичките му колеги от областта.

На базата на данъчните декларации на кметовете на пловдивските общини се вижда, че кметовете на съседните две общини – „Родопи” и „Марица”, които всички кандидат-кметове искат да присъединят към Пловдив  са значително по-високи.  Пламен Спасов взима по 2010 лева на месец, а Димитър Иванов - 2707 лева.

Най-високите заплати на кметове в областта са на Карлово и най-малката община Лъки. Д-р Емил Кабаинов получава всеки месец по 2965 лева, а Валентин Симеонов – 3116 лева.

Само кметът на Брезово Стоян Минчев взима по-малко пари – 1075 лева . В областта останалите заплати варират от 1500 до 2500 лева. 

Още по-любопитно е, Милена Недева -  кмет на Каспичан, град, станал нарицателно за много неща в България, се разписва за 2305 лева. 

В сравнение с другите големи градове в страната пловдивският кмет взима най-малката заплата отново. Йорданка Фандъкова взима 3536 лева, а кметът на Стара Загора Живко Тодоров – 2550 лева.

Кметовете на Бургас и Варна, обаче не взимат кой знае колко повече пари от Тотев. Иван Портних има 1703 лева месечен приход, а Димитър Николов – 1900 лева .

Защо кметът Иван Тотев не си вдигна заплатата?

През целия си мандат градоначалникът не вдигна с нито лев възнаграждението си. През последната година няколко общински съветници поискаха заплатата на градоначалника да бъде вдигната. Именно Общинският съвет определя какво да бъде възнаграждението на кмета.

След голям медиен отзвук обаче Тотев се отказа от намерението си да си вдига заплатата. Той обясни, че ако си вдигне възнаграждението, то това ще натежи на бюджета. Причината е, че немалко общински служители са вързани със заплата на Тотев – в това число общинските съветници, председателят на ОбС, омбудсмана и други.

Изчисленията показаха, че ако заплатата на Тотев бъде вдигната, то това ще се натежи на бюджета с 500 000 лева и идеята бе замразена.

Истината е, че не може толкова важна длъжност да стои с подобна заплата. Реално градоначалникът управлява 300 млн. лева бюджет.  От друга страна заплатите в публичния сектор не се увеличават с темповете на частния. Това води до отлив на специалисти от общината към фирмите, а ниските възнаграждения са и предпоставка за недостатъчна мотивация и склонност към корупционни практики.

Интересно е дали новият Общински съвет ще вдигне заплатата на градоначалника на Пловдив още на първите сесии. Според социолозите  и всички прогнози 99,99% новият кмет ще се казва или Здравко Димитров,или Славчо Атанасов.  В момента и двамата заемат публични постове и взимат също значителна заплата над тази на кмета.

Димитров като областен управител взима 2704 лева, а народният представител Атанасов си докарва доход от заплати от 5900 лева.  Та логичният въпрос и тук е кой ще се натиска за в пъти по-ниска заплата, оставяйки настрана чисто алтруистичните подбуди на кандидатите към Пловдив… Не трябва да забравяме, че все пак трябват пари, за да се живее и поддържа даден жизнен стандарт за семействата.