Спомняте ли си филма „Мисис Даутфайър“ с участието на незабравимия Робин Уилямс?

Героят му влезе в семейството на бившата си жена преобразен като възрастна дама и стана любима детегледачка на собствените си син и дъщеря, както и незаменима помощница и приятелка-изповедничка на съпругата си.

Едва ли има майка по света, която да не мечтае да срещне своята мисис Даутфайър.

Сюжетът с детегледачката се среща във всеки американски филм, в който има семейство с деца. Често родителите наемат някоя тийнейджърка от квартала, която наглежда хлапетата, докато родителите вечерят извън дома.

Ако пък майката има нужда от някого, който да прекарва повече време с децата – взема на работа по-възрастна и опитна жена.

Откакто българинът се позамогна, а майките искат по-бързо да се върнат на работа и не могат да разчитат на бабите, които се пенсионират все по-късно, много български семейства търсят вариант да наемат детегледачка. Действителността у нас обаче все още е много далеч от американската.

В България да намериш отговорен човек, на когото да се довериш напълно и да повериш грижата за най-скъпото си, е като да удариш джакпот от тотото, признават български майки.

В същото време наистина ценните кадри никак не са евтини, а много родители нямат възможност да отделят достатъчно пари не само за работна заплата, но и за осигуровки. А и подобна работа е добре заплатена на Запад, където много българки изкарват добри пари с грижи за деца или възрастни хора.

Проверка на TrafficNews в частните трудови борси в Пловдив показа, че младите у нас трудно се наемат да гледат деца, тъй като работата им се струва прекалено отговорна. По същата причина безработни на средна възраст предпочитат да се грижат за баби и дядовци, вместо за новородени.

„Родителите трудно се доверяват на непознат човек и имат големи изисквания към кандитатите”, казва Стойна Селимова, собственик на агенция за подбор на персонала. По нейните наблюдения, майките и татковците държат жената да има завършено педагогическо образование, предимство е и опит като учителка. Да е отговорна, любезна и учтива, усмихната, да има подход към малчуганите. Ако детето е със здравословен проблем или специални образователни потребности –  търсят детегледачка с диплома за Специална педагогика или медицинска сестра. Заплащането е различно в зависимост от възрастта на малчугана и ангажиментите, които гледачката му има към него и семейството.

Някои плащат на час, други предпочитат жената да е изцяло на тяхно разположение и дори пускат трудов договор. Всичко е по договаряне. По-заможни семейства са склонни да дадат 800 - 1000 лева месечно на човек, който да приготвя храна на детето, да го води и посреща от училище или детска градина, да му помага с уроците, да чете приказки, да играе с него, но също така и да чисти къщата и да се грижи за домакинството.

Заплата от 1000 лв. обаче не устройва жени, които са готови да се хванат на подобна работа в София. „Срещу тази сума не мога да разчитам на траен ангажимент, защото детегледачката, особено ако е квалифицирана, може да получи по-изгодна оферта с по-малко отговорности“, обяснява Соня, която живее в столичния квартал „Бъкстон“.

Истинско съкровище в лицето на Искра е открила Светла Красимирова. Опитната жена започва да й помага още след раждането на големия й син, който вече е в първи клас. Тя се включва и в грижите за втората й дъщеря, сега на 5 г. Децата вече са големи, но Искра продължава да помага не само на тях, но и в домакинската работа. Но пък в лицето на Светла е открила отговорен работодател, който се грижи за нея като за член от семейството - не само, че й плаща добра заплата и осигуровки, но й предоставя различни екстри – карти за фитнес и басейн, както и възможности за ваканции у нас и в чужбина.

Между 8 и 10 лева на час са готови да плащат софийски майки, ако открият наистина надежден и квалифициран човек, който да се грижи за децата им. Някои наемат жени за половин ден, взимат ги от къщи, осигуряват им обяд, а след работа ги откарват до дома им. По 10 лева на час плащат и когато жената само води и прибира детето от училище.

Високите цени и трудното намиране на качествени хора е причина за огромния интерес към услугата, предоставена от Бюрата по труда, от която могат да се възползват семейства с деца на възраст до 12 г. Осигуряването на детегледачка става по проекта „Родители в заетост”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

„Проектът се приема изключително добре от родителите, тъй като те имат възможност да продължат не само своето кариерно развитие, но и същевременно да осигурят сигурна и качествена грижа за децата си. Проектът допринася за по-доброто съчетаване на професионалните и семейните задължения на родителите и на практика прави пазара на труда по-достъпен за тях”, коментираха за TrafficNews от Дирекция Регионална служба по заетостта в Пловдив.

Програмата се оказва ефективна и рядко се случва семействата да са недоволни от наетите бавачки. Това се дължи и на факта, че родителите сами провеждат интервюто за избор на детегледач.

В рамките на предходните приеми в Бюрата по труда в област Пловдив са подадени 438 заявления от родители, като 299 са одобрени за включване в програмата. 476 безработни са изявили желание да бъдат наети като детегледачи, като с 280 от одобрените са сключени трудови договори.

За по-малко от месец - от 17 септември до момента, са подадени нови 107 заявления от родители. Заплатата, която бавачките вземат от Бюрото по труда, е минималната. Работното им време е фиксирано – 8 часа. Условието за детегледачите е да са регистрирани като безработни в бюрата по труда. Възможностите за наемане на бавачка са три:

Първият вариант е за родителите на деца до 5 години, ако хлапето не е записано в детска ясла или градина и имат трудов договор, но не са се върнали на работа. Вторият е родителите да са многодетни и да са се върнали на работа, като децата са на възраст до 12 години и ходят на детско заведение или училище. Третият вариант е родителите да са безработни, като децата им до 5 години не ходят на детско заведение, или са безработни многодетни родители. Максималният срок за получаване на услугата детегледач е 18 месеца, или до навършване на 5 или 12 години на детето или децата.