Специалисти от мините в Мадан са консултирали община Пловдив заради проблемно свлачище в зоната на Форум Север, пише PlovdivTime.bg.

„От петък влязохме в имота, който общината придоби и който осигурява връзката между площадното пространство и комплекса Форум Север. Там са провеждани археологически разкопки, но има една бетонна шапка. Започнахме премахването й под наблюдението на археолога Мая Мартинова. Тя ще продължи археологическите разкопки в тази зона. В момента сме се съсредоточили в пространството, което трябва да бъде функционално свързано с площад „Централен”. Предвижда се стълбище за преминаване към северната част на Форумния комплекс. След това ще продължим към библиотеката и към Одеона и площадното пространство пред Одеона”, разказа кметът Иван Тотев.

Той допълни, че специалистите от Мадан трябва да дадат съвет как да се укрепи скатът, който се срути преди време при поредните проливни дъждове. Тази седмица ще се вземе решение дали това може да се случи без да се навлиза в частния имот.

„Това е едно от предизвикателствата към следващите разкопки, тъй като се получава една вертикална стена. Защо е важно да се продължи проучването в тази зона? Там е много интересно място, има обществена сграда . Там е намерен надписът на император Комод от 185 г. Предполага се, че там е библиотеката. Искаме максимално да влезем в северна посока, доколкото ни позволяват частните имоти”, каза още Тотев.